Ur-Ge Projeleri

2023-07-13 19:02:39

Ekonomi Bakanlığı’nın 2010/8 Sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin (Ur-Ge) Desteklenmesi Hakkındaki Tebliği çerçevesinde Odamız; Plastik, Biyoteknoloji ve Medikal, ve Mobilya sektörlerinde üç Ur-Ge Projesi yürütmüş olup halen Nükleer Enerji sektöründe bir Ur-Ge Projesi sürdürmektedir.

Plastik Sektörü Ur-Ge Projesi “Ankara Sanayicisi İhracatta Söz Sahibi Olacak; Plastik Sektöründe İhracat Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi

Odamız “Ankara Sanayicisi İhracatta Söz Sahibi Olacak; Plastik Sektöründe İhracat Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi” isimli Plastik Ur-Ge Projesine 27 Mart 2013 tarihinde başlamıştır. Plastik Ur-Ge Projesi kapsamında ilk olarak kümede yer alan firmalara yönelik ihtiyaç analizi faaliyeti gerçekleştirilmiş ve faaliyet sonunda küme üyelerine  “İhtiyaç Analizi Final Raporu” sunulmuştur.

2013 yılı içerisinde, “Dış Ticaret Temel Bilgiler ve Uygulamalar Eğitimi”, “Ticari İstihbarat ve Dijital Pazar Araştırma Eğitimi”, “Pazarlama Stratejisi Eğitimi” başlıklarında eğitimler alınmıştır. Söz konusu eğitimlere, kümede yer alan firmaların tamamı katılım sağlamıştır.

2014 yılı içerisinde, 14 küme üyesi firmanın daha bilinçli bir şekilde ihracat yapabilmeleri, hedef pazarlarının tespit edilmesi için “Pazar Araştırması ve Strateji Danışmanlığı” hizmeti alınmıştır. Danışmanlık kapsamında, Rusya pazarı için giriş stratejileri geliştirilerek, yapılan konşimento ve gümrük verileri ışığında potansiyel alıcılar belirlenmiştir.

Yurt Dışı Pazarlama ve Alım Heyeti faaliyetleri öncesinde, küme tanıtımına yönelik; 11 küme firması için 1000 adet firma broşürü (İngilizce, Rusça, Fransızca ve Arapça), 1000 adet dosya, 1000 adet küme tanıtım broşürü, baskılı elyaf çanta, firma tanıtım CD’si, kümeye özel web sayfası ve logo tasarımı hizmeti verilmiştir.

Plastik Sektörü Ur-Ge Projesi’nin, ilk Yurt Dışı Pazarlama faaliyeti olarak, 26 – 31 Ocak 2015 tarihleri arasında Moskova’da düzenlenen Interplastica 2015 Moskova Fuarına katılım sağlanmıştır. Küme üyesi 8 firmadan toplam 11 kişinin katıldığı faaliyet kapsamında, 21 m2’lik üç cephesi açık stand kullanılmıştır.  Rusya’nın en büyük gaz şirketi, kamu kurumu temsilcileri ve bürokratlar ile görüşmeler yapılmıştır. Ekonomi Bakanlığı Rusya Ticaret Müşaviri ve Rus – Türk İşadamları Birliği Başkanı fuar yerinde firmalarımızı ziyaret etmiş, düzenlenen akşam yemeklerinde tecrübelerini aktarmıştır.

27 – 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında ikinci Yurt Dışı Pazarlama Faaliyeti Cezayir’e düzenlenmiş olup, 48. FIA Uluslararası Genel Ticaret Fuarı’na 48 m2’lik stand ile katılım sağlanmıştır. 9 küme üyesi firmadan 13 yetkilinin iştirakiyle gerçekleşen heyet kapsamında, ikili iş görüşmeleri ve resmi ziyaretler yapılmıştır.

13 – 19 Ekim 2015 tarihleri arasında Guangzhou’da gerçekleşen Canton Fuarına katılmak ve Hong Kong ile Shenzen şehirlerinde ikili iş görüşmeleri yapmak üzere Çin’e Ticaret Heyeti düzenlenmiştir. Söz konusu Ticaret Heyetine, küme üyesi 8 firmadan 15 temsilci katılım sağlamıştır. Heyet kapsamında, Hong Kong Ticaret Ataşeliği, Hong Kong Genel Ticaret Odası, Hong Kong Verimlilik Merkezi, Guangzhou Ticaret Ataşeliği ve plastik sektöründe faaliyet gösteren 5 fabrika ziyareti yapılmıştır.

27 Şubat – 07 Mart 2016 tarihleri arasında Mozambik ve Güney Afrika’ya Maputo, Johannesburg ve Cape Town şehirlerine Ticaret Heyeti düzenlenmiştir. Söz konusu Ticaret Heyetine, küme üyesi 8 firmadan 14 firma temsilcisi katılım sağlamıştır. Heyet kapsamında, Mozambik Ticaret Ataşeliği, Mozambik Büyükelçiliği, Pretoria Ticaret Ataşeliği, Pretoria Büyükelçiliği, Mozambik İşadamları Dernekleri Konfederasyonu (CTA), Mozambik Müteahhitler Birliği (FME), Mozambik Yatırım Teşvikleri Merkezi (CPI), Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Odası (SACCI) , Siyah İş Adamları Derneği (BBC), Minara Sanayi ve Ticaret Odası ve Cape Town Sanayi ve Ticaret Odalarıyla ikili iş görüşmeleri gerçekleşmiştir.

Plastik Sektörü Ur-Ge Projesi, 31 Mart 2016 tarihinde 3 yıllık proje uygulama süresini başarıyla tamamlayıp sona ermiştir

Medikal Sektörü Ur-Ge Projesi “Ankara Biyoteknoloji ve Medikal İhracatı Geliştirme”

17 Ocak 2014 tarihinde başlayan ve hedefi firmaların uluslararası rekabet stratejilerinin belirlenmesi ve firmaların ihracat kapasitelerinin artırılması olarak belirlenen Odamız Medikal Sektörü Ur-Ge Projesi kapsamında ilk olarak, kümede yer alan firmalara yönelik ihtiyaç analizi faaliyeti gerçekleştirilmiş ve faaliyet sonunda küme üyelerine “Ankara Biyoteknoloji ve Medikal İhracatı Geliştirme Ur-Ge Projesi İhtiyaç Analizi” raporu sunulmuştur.

2014 yılı içerisinde, “Dış Ticaret”, “Satış ve Pazarlama Stratejileri ve Müşteri İlişkileri”, “Ar-Ge, İnovasyon ve Hibeler” başlıkları altında alınan eğitimlere kümede yer alan firmalar katılmış olup, eğitim sonunda katılımcılara sertifika verilmiştir.

2015 yılında, ilk yurt dışı pazarlama faaliyeti olarak 26 – 30 Ocak 2015 tarihleri arasında Dubai’de gerçekleştirilen ArabHealth’15 Uluslararası Sağlık Fuarı’na 21 m²’lik bir tanıtım standı ile katılım sağlanmıştır. Bu kapsamda, projede yer alan üyelerimiz, kendi ürünlerini tanıtma imkanı bulmuş olup dört günlük fuar süresince standı ziyaret eden yaklaşık 150 firma ile görüşme yapmıştır. Ayrıca organizasyon çerçevesinde, 28 Ocak 2015 tarihinde ikili iş görüşmeleri düzenlenmiştir.  Fuar öncesi irtibat kurulan Dubai Konsolosluğu, Ticaret Müşavirliği, Sanayi ve Ticaret Odası ile görüşülmüştür.

Ankara Biyoteknoloji ve Medikal İhracatı Geliştirme Projesi içerisinde yer alan 8 küme üyesi firmamız ile 5 – 8 Mayıs 2015 tarihleri arasında Güney Afrika’da gerçekleştirilen AfricaHealth’15 Uluslararası Sağlık Fuarı’na 36m²’lik bir tanıtım standı ile katılım sağlanmıştır. Fuar sırasında Güney Afrika Pretoria Büyükelçimiz Sn. Kaan Esener standı ziyaret ederek, küme üyeleriyle görüşmeler yapmıştır. Güney Afrika’nın ulusal kanallarından biri olan Johannesburg News Channel, Büyükelçimiz Sn. Kaan Esener ve Odamız yetkilileri ile Türkiye – Güney Afrika arasındaki ekonomik ilişkiler ve medikal sektörü için bölgenin ticari değeri konusunda röportaj yapmıştır. Ayrıca, Güney Afrika Pretoria Büyükelçimiz Sn. Kaan Esener Türkiye’den fuara katılan tüm medikal küme üyelerini ve bölgede faaliyet gösteren önemli Afrikalı firma yetkililerini Pretoria’daki rezidansında akşam yemeğinde ağırlamıştır.

2015 yılı içerisinde, proje üyelerine yönelik olarak dış ticaret konusunda danışmanlık hizmeti alınmıştır. Bu hizmet ile firmaların dış ticaret alanında potansiyellerini ve etkinliklerini artırmak amacıyla mevcut durum analizleri, firma bazında hedef pazarların ve pazar potansiyellerinin tespiti, hedef potansiyel pazarların rekabet yapısının ve devlet politikalarının tespiti, hedef pazarlarda ithalatçıların ve potansiyel distribütör / müşterilerin tespiti, firmaya özel dış pazarlama stratejilerinin oluşturulması, firma talebi üzerine ek dış ticaret araştırmalarının yapılması, firmaya özel çalışmaların rapor haline getirilmesi ve sunulması adımları tamamlanmıştır. Her bir firmanın farklı ürünü için hedef pazarlar belirlenmiş ve firmalar danışmanlık sürecinde üç defa ziyaret edilerek her ürün için detaylı araştırma yapılmıştır. Çalışma sonucu hazırlanan firma sonuç raporları kitapçık halinde firmalara teslim edilmiştir.

2016 yılında, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Şanghay kentinde gerçekleştirilen China International Medical Exhibition’a (CMEF) 8 küme üyesi firmamız ile 15-21 Nisan 2016 tarihleri arasında heyet olarak ziyaret gerçekleştirilmiştir. Ziyaret edilen stantlarda yapılan görüşmelere ek olarak ikili iş görüşmeleri yapılmıştır. Fuar esnasında, Şanghay Başkonsolosu Sayın Özcan Şahin ve Ticaret Ataşesi Sayın Mustafa Yavuz heyetimizi fuar alanında ziyaret etmişlerdir. Yapılan toplantıda, Çin medikal pazarına giriş hakkında heyetimize brifing vermişlerdir. Daha detaylı bilgi almak amacıyla, aynı günün akşamı Sayın Şahin, Sayın Yavuz ve Sayın Aymelek’le yemekte biraraya gelinmiştir. Firmalara Çin medikal pazarı hakkında yol gösterici, kapsamlı bilgiler vermişlerdir. 

Projenin son yurt dışı pazarlama faaliyeti olarak, Almanya’nın Düsseldorf kentinde, 14 – 17 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenen sektörün en büyük fuarı MEDICA 2016 Fuarı’na ziyaretçi olarak katılım sağlanmıştır. 8 küme üyesi firmamız stant ziyaretinde bulunmuşlar ve Türk-Alman İşverenler Derneği’ni ziyaret ederek ikili iş görüşmeleri yapmışlardır.

Son eğitim faaliyeti, 13 – 15 Aralık 2016 tarihleri arasında, ABD’ye Medikal Ürün, Tıbbi Cihaz İhracatı ve FDA Mevzuatı Genel Bilgilendirme Eğitimi olmuştur. Eğitime 7 firmadan 35 kişi katılmıştır. Eğitim, teorik ve uygulamalı olarak yapılmış olup eğitim sonunda faaliyete katılanlara katılım belgesi verilmiştir.

Proje, 17 Ocak 2017 tarihi itibariyle son bulmuştur.

Mobilya Sektörü Ur-Ge Projesi “Contract Furniture Cluster”

Kümelenme anlayışı ve proje yaklaşımı ile mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmaların uluslararası platformdaki rekabetçiliklerini ve ihracat kapasitelerini artırmak amacıyla, Odamız bünyesinde “Contract Furniture Cluster” olarak anılan Mobilya Ur-Ge Projesi yürütülmektedir. 31 Ocak 2014 tarihinde başlayan proje kapsamında ilk olarak, kümede yer alan firmalara yönelik ihtiyaç analizi faaliyeti gerçekleştirilmiş ve faaliyet sonunda küme üyelerine “Firma Değerlendirmesi – İhtiyaç Analizi Final Raporu” ile “Sektörel Değerlendirme – Hedef Pazar Analizi Final Raporu” başlıklarında 2 ayrı rapor sunulmuştur.

İhtiyaç analizini takip eden süreçte, “Dış Ticaret Mevzuatı ve Uluslararası Kurallar, Dış Ticarette Riskler, Dış Ticarette Yükleme Şekilleri”, “Dış Ticarette Ödeme Biçimleri ve Dış Ticarette Dokümanlar”, “Dış Ticaretin Finansmanı, Akreditif ve Devlet Destekleri” ve “Nakliye, Gümrük, Dış Ticaret Muhasebesi ve KDV İade İşlemleri” başlıkları altında 54 saat dış ticaret eğitimi alınmıştır. Söz konusu eğitimlere kümede yer alan firmaların tamamı çok sayıda personeli ile katılmış olup, eğitim sonunda katılımcılara sertifika verilmiştir.

Yurt Dışı Pazarlama ve Alım Heyeti faaliyetlerinde kullanılmak üzere kümenin tanıtımına yönelik olarak firmalara; 1500 adet dosya, küme tanıtım broşürü, baskılı elyaf çanta, 8 GB USB disk, video formatında tanıtım sunumu, her bir firma için 1000 adet firma broşürü, 4 dilde (İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça) çeviri hizmeti  ve kümeye özel logo tasarım hizmeti verilmiştir.

Projenin Yurt Dışı Pazarlama Faaliyetinin ilk Ticaret Heyeti, 3 – 8 Mayıs 2015 tarihleri arasında Katar’ın başkenti Doha’ya düzenlenmiştir. Söz konusu tarihlerde, Project Qatar Fuarı’na, 9 üye firmanın temsilcilerinin bulunduğu 18 kişilik heyet ile 60 m2’lik stantta katılımcı sıfatı ile iştirak edilmiş ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Program kapsamında, resmi kurum ve sivil toplum kuruluşları temasları haricinde, büyük ölçekli 8 yerel firma da tesislerinde ziyaret edilmiştir. Ayrıca Fuar öncesi, Körfez’in etkili yayın organı Gulf Times’da yarım sayfa ilan ile yer alınmıştır.

4 – 8 Ekim 2015 tarihleri arasında Fas’ın Rabat ve Kazablanka şehirlerine 9 üye firmanın temsilcilerinin bulunduğu 16 kişi ile  2. Ticaret Heyeti organize edilmiştir. Program kapsamında, Rabat ve Kazablanka Sanayi Ticaret ve Hizmet Odaları, Kazablanka Yatırım Ajansı, Fas İşadamları Derneği ziyaret edilerek ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiş ve akabinde Rabat’taki büyük tiyatro projesinin şantiyesine gidilmiştir.

30 Nisan – 6 Mayıs 2016 tarihlerinde Umman, Kuveyt, Katar’ın başkentleri olan Muskat, Kuwait City, Doha’ya 9 üye firmanın temsilcisinin bulunduğu heyet ile yurt dışı pazarlama faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Faaliyet kapsamında; Umman ve Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odalarının Üyeleri ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiş, Muskat ve Kuveyt Büyükelçilikleri,  Umman’da fabrika ve Katar’da mobilya showroomları ziyaretleri yapılmıştır. Umman’ın yüksek tirajlı gazetesi Al Watan’ın ekonomi sayfasında, “Umman Ticaret ve Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası Heyetini ağırladı” başlığında yarım sayfalık haber ile yer alınmıştır.

11 – 15 Haziran 2016 tarihlerinde ABD, Chicago’ya  8 üye firmanın temsilcisinin bulunduğu heyet ile bir başka yurt dışı pazarlama faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Faaliyet kapsamında; 4 gün boyunca NeoCon Fuarı ziyaret edilmiş, Şikago Başkonsolosluğu bünyesinde ikili iş görüşmeleri yapılmış, Chicagoland Ticaret Odası ile bir toplantı gerçekleştirilerek küme tanıtılmıştır.

6 – 12 Kasım 2016 tarihlerinde ise Kenya’nın başkenti Nairobi ve Tanzanya’nın liman kenti Darüsselam’a  8 üye firmanın temsilcisinin bulunduğu heyet ile yurt dışı pazarlama faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Faaliyet kapsamında; Kenya ve Tanzanya Ticaret ve Sanayi Odalarının üyeleri ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiş, pazar ziyaretleri dahilinde yerel mobilya firmaları yerlerinde görülmüştür.

18 Ocak 2017 tarihinde küme firmalarının katılımlarıyla kapanış toplantısı yapılan Proje, 31 Ocak 2017 tarihinde resmi olarak sonlandırılmıştır.

Nükleer Ur-Ge Projesi “Nuc-IndusTRy Nükleer Endüstride Yerli Katkı Projesi”

Ülkemizde Sinop ve Mersin Akkuyu Bölgelerinde kurulacak olan Nükleer Güç Santrali (NGS) projelerinde, yerli sanayinin yer alması hedefiyle gerçekleştirilen “Nuc-IndusTRy Nükleer Endüstride Yerli Katkı Projesi”nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gözlemci, Odamız ise çatı kuruluşu olarak yer almaktadır.

13 Kasım 2014 tarihinde başlayan söz konusu proje Ekonomi Bakanlığı’nın 2010/8 sayılı Ur-Ge Tebliği kapsamında yürütülmekte olup, projede yer alan Odamız üyesi firmalar ile 2015 yılı Şubat ayında başlatılan ihtiyaç analizi faaliyeti Ekim ayı itibariyle tamamlanmıştır.

Proje, ilgili raporların Bakanlık tarafından onaylanması sonrasında, nükleer sektöre ilişkin üyelerimize verilen Eğitim Faaliyetleri ile devam etmiştir. Bu kapsamda ilk eğitim faaliyeti Mart 2016 ayında, “Nükleer Kalite Güvence Sistemi ve Nükleer Kalite Dokümantasyonu”   başlıklarında, ikinci eğitim faaliyeti ise Mayıs 2016 ayında “Nükleer Endüstri’de Standartlar ve Ürün Kodları – Ürün kodları ve Standartlar Arasındaki Farklar” başlığında gerçekleştirilmiştir. İlgili eğitimler Bureau Veritas Türkiye tarafından sağlanmıştır.

Ur-Ge Tebliği’ne uygun olarak ilk yurt dışı pazarlama faaliyeti ise 28 Haziran  – 2 Temmuz 2016 tarihleri arasında Fransa’da düzenlenen World Nuclear Exhibiton – WNE 2016 fuarına katılım ile gerçekleştirilmiştir. Heyet faaliyeti kapsamında Burgonya Chalon Sur Saoné Bölgesi’nde yer alan, nükleer sektöre özel üretim tesisi Eğitim Sertifikalandırma Bakım Merkezi CETIC (Training And Qualifying Maintenance Center) ve nükleer güvenlik kültürü hakkında eğitim sunan Lycee Leon Blum Teknik Lisesi ziyaret edilmiştir. Aynı zamanda Fransız Nükleer Kümelenmesi olan Partners Nuclear Business (PNB) ile temaslar gerçekleştirilmiştir.

2016 yılında ikinci heyet faaliyeti ise, 30 Ekim 2016 – 4 Kasım 2016 tarihlerinde Çek Cumhuriyeti’ne düzenlenmiştir. Çek Nükleer Topluluğu (Czech Nuclear Society) tarafından düzenlenen Uluslararası VVER 2016 Konferansı kapsamında düzenlenen heyet faaliyetinde Odamızın nükleer sektördeki çalışmaları hakkında bilgiler paylaşılması amacı ile Prag Ticaret Müşavirliği ziyaret edilmiştir. Devamında, Temelin Nükleer Güç Santrali ve Skoda JS firmasının Plezen’de bulunan üretim tesisleri de ziyaret edilmiştir.

Proje kapsamında gerçekleşen temaslar neticesinde Nükleer Mühendisler Derneği ve Türkiye Nükleer Sanayiciler Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi’nde 2016 yılında Fransız Nükleer Enerji Enstitüsü I2EN, 2017 yılında ise Çek Cumhuriyeti’nden Enerji Sanayii Birliği Czezh Power Industry Alliance (CPIA), Rusya Rosatom Sürekli Eğitim Merkezi Rosatom CICE&T ve Nükleer Sektörde İnşaat İşçilerinin Eğitimi Merkezi TCP NICS  ile iyi niyet anlaşmaları imzalanmıştır. 

Projenin 2017 yılında yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek heyet faaliyetleri ve sektörde tedarikçi olmak isteyen firmaların ihtiyaçlarına yönelik danışmanlık faaliyeti ile devam etmesi planlanmaktadır.