TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ASO Meclis Toplantısına Katıldı

2023-07-12 23:10:22

ASO Başkanı Seyit Ardıç: "Şehirlerimizin merkezleri ile üretim alanlarını bağlamalıyız. Anadolu sanayisini limanlara ve dış pazarlara bağlayacak ulaştırma ve altyapı yatırımlarını hızlandırmalıyız"

Ankara Sanayi Odası Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

ASO Başkanı Seyit Ardıç konuşmasında Dünya ekonomisinde yatırım süreçleri, üretim teknolojileri ve ticaret ortamında önemli değişimlerin yaşandığına dikkati çekerek, 2008'deki küresel krizden Brexit'e, ABD'nin Donal Trump dönemindeki gümrük tarifesi artışlarından Koronavirüs salgınına (Kodiv-19), Rusya-Ukrayna Savaşı ile zirveye çıkan jeopolitik risk ve ulusal güvenlik kaygılarına ve bunların ortaya çıkardığı enerji, gübre ve gıda krizi ile arz güvenliği problemlerine kadarki süreci anlattı.

Ardıç, inovasyon ve teknolojinin en önemli güç ve zenginlik kaynağı olduğunun altını çizerek, çığır açan teknolojilerde ABD'nin gerisinde olan Avrupa'nın, üstünlüğü yeşil dönüşümle sağlamayı hedeflediğini aktardı.

Emisyon azaltma stratejilerinin birinci derecede önemli hale geldiğini belirten Ardıç, "Avrupa ülkeleri bu dönüşümde bayrağı en önde taşıyarak gücünü artırmayı amaçlıyor. Ticarette ve doğrudan yabancı yatırımlarda bölgesel paktların önemi arttı. ABD, Çin dışındaki Asya ve Okyanusya'nın en büyük ekonomilerine yeni bir ekonomik anlaşma teklif ediyor. Güneydoğu Asya ülkeleri ve Afrika ülkeleri kendi bölgelerinde işbirliklerini güçlendirme yoluna gidiyor." diye konuştu.

Ardıç, çağın en önemli sorununun küresel iklim değişikliği olduğunu vurgulayarak, bunun yakın gelecekte ülkeler arası ilişkileri yeniden biçimlendirecek önemli olgular arasında yer aldığını söyledi.

Dünyada tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve bölgeselleştirilmesi arayışlarının Türkiye adına çok büyük bir fırsat olduğuna işaret eden Ardıç, şöyle devam etti:

"Türkiye jeopolitik ve jeostratejik konumu itibarıyla Avrupa'nın ve Asya'nın lojistik üssü haline gelebilecek, eşsiz bir potansiyele sahip. Uluslararası taşımacılıkla beraber, yurt içi ulaştırma ve taşımacılığı da geliştirmeliyiz. Şehirlerimizin merkezleri ile üretim alanlarını bağlamalıyız. Anadolu sanayisini limanlara, dış pazarlara bağlayacak ulaştırma ve altyapı yatırımlarını hızlandırmalıyız. Karbon nötr olma hedefine ulaşmak için enerji dönüşümünü hızlandırmamız gerekiyor. Devletimizin, milletimizin, iş dünyamızın topyekun bir çaba içinde olması önemlidir. Uzun vadeli ve sağlam arz güvenliği stratejilerine ihtiyacımız olacak."

Ardıç, sanayi, hizmetler ve insan sermayesinde dönüşüme hazır olabilmek için Türkiye'nin kaynak tahsisini bu doğrultuda gerçekleştirmeleri gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın "kaynak tahsisinde değişiklik yapılarak nitelikli yatırımların daha fazla destekleneceği" açıklamasının önemine işaret eden Ardıç, atılım için dönüşüme ve verimliliğe odaklı nitelikli yatırımlara, üstün oldukları ve küresel üstünlük kazanabilecekleri alanlara büyük ölçüde kaynak ayırmak gerektiğini söyledi.


Ek Listesi