Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı ASO’nun Ev Sahipliğinde Gerçekleştiriliyor

2023-07-12 20:16:54

Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı ASO’nun Ev Sahipliğinde Gerçekleştiriliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı destekleriyle Ankara Sanayi Odası ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) tarafından hayata geçirilen 5. Nükleer Santraller Fuarı ve 9. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES), 21 Haziran 2023 tarihinde İstanbul’da başladı.

 

Zirvede ayrıca Ankara Sanayi Odası ile Güney Kore Nükleer Derneği (KNA) arasında Nükleer Teknoloji alanında işbirliği anlaşması yenilendi.

 

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç’ın ev sahibi olarak katıldığı etkinliğe, ASO Yönetim Kurulu Üyeleri Aykut Özüner ve Burcu Özbozkurt, NSD Başkanı Alikaan Çiftçi, Türkiye Nükleer Enerji A.Ş. Mühendislik Müdürü Necati Kaya, Kore Nükleer Derneği Başkan Yardımcısı Min-Cheol Lee, SPIC - Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Nükleer Enerji Teknolojisi Şirketi Genel Müdürü Xiaohang Wang, Dünya Nükleer Derneği Genel Direktörü Sama Bilbao Leon, Akkuyu NGS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Salih Sarı ile birçok yerli ve yabancı ziyaretçi katıldı. 

 

İki gün sürecek olan zirvenin açılışında konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, nükleer enerjide yerli üretimin önemine dikkat çekti.

Ardıç’ın konuşması şöyle: 

 

“Türkiye’nin istikrarlı ve kararlı nükleer enerji hamlesi, tüm dünya tarafından yakından takip ediliyor. Bugün burada 5. Nükleer Santraller Fuarı ve 9. Nükleer Santraller Zirvesi‘ni gerçekleştiriyoruz. Rusya, Güney Kore, Çin ve bir çok ülkenin nükleer sanayisi ile temsil edildiği bu zengin etkinlikte Ankara Sanayi Odası’nın, geçtiğimiz yıllardaki gibi, Nükleer Sanayi Derneği ile birlikte Organizatör olarak ev sahipliği yapması bizler için kıvanç kaynağı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın destekleri ile ilk adımlarını attığımız nükleer yolculuğumuz ulusal ve uluslararası paydaşlarımızın da katkılarıyla edindiğimiz tecrübeler ve başarı hikayeleri ile sürmekte.

Ankara Sanayi Odası olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın Kümelenme Destek Programı ile hayata geçirilen Nükleer Sanayi Kümelenmesi NÜKSAK’da 75 üye sanayicimizle, her adımda birlikte çalışıyoruz.

Ülkemizin ilk Nükleer Güç Tesisi olan Akkuyu sahasında hem ekipman hem de hizmet alanında yer alan Türk firmaların birçoğu NÜKSAK üyesi. Bu çalışmalarda yorulmadan emek sunan ve Kümelenme Projemizin başarısına katkıda bulunan üyelerimize ve Nükleer Sanayi Derneğine buradan teşekkür etmek istiyorum. 

Değerli Katılımcılar,

Enerjiye erişimin tüm Dünya için önemini biliyoruz. Küresel İklim Krizi ve Avrupa Yeşil Mutabakatının etkileri ise hem sanayiyi hem de ülkelerin ekonomik refahını doğrudan etkisi altına alıyor. Bu çerçevede temiz enerji kaynaklarının artırılması, gelişmekte olan ülkeler için hem teknoloji hamlesini yakalamaları hem de kendi arz güvenliklerini sağlamaları için büyük bir fırsat.

Yeşil dönüşümün ve karbon azaltımının en önemli unsuru, hepinizin bildiği gibi “Enerjinin kaynağı”.

Türkiye her ne kadar yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapma konusunda pek çok ülkeye nazaran iyi bir konumda olsa da; hala almamız gereken çok yol var. 

Geldiğimiz noktada sanayi kuruluşlarımızın kendi enerjilerini üretebilmeleri, güneş enerjisinden, rüzgâr enerjisinden yararlanmaları çok önemli. Hidrojen teknolojileri de burada kritik bir rol oynayacak. Pek çok teknoloji şirketimiz şimdiden yeşil hidrojen konusunda çalışmalara başladı.

Yeşil dönüşümün sanayinin gündeminde her zamankinden fazla anıldığı bu dönemde nükleer santraller ile güç üretiminin Dünyanın ihtiyaç duyduğu temiz, karbonsuz ve sürdürülebilir enerji için akla gelen ilk seçenek olduğu kaçınılmazdır.  

“Çağımızın en önemli sorunu küresel iklim değişikliği. Günümüzde, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının, fosil yakıtların yerini alması gerektiği artık biliniyor. Bu nedenle de ülkeler ulusal enerji stratejilerini bunun üzerine kurguluyor. 

Enerji, küresel ekonomiyi, üretim süreçlerini ve hayat tarzlarını yeniden biçimlendiriyor. Şimdi enerji sektörünün önceliği yenilenebilir enerji kaynaklarını şebekelere entegre etmek.

Değerli Katılımcılar,

Nükleer enerji, yeşil enerji kaynakları arasındaki yerini her geçen gün sağlamlaştırıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Güney Kore, İngiltere gibi nükleer süper ligin temsilcileri yeni nesil- modüler reaktör çalışmaları ile dikkat çekiyor. Bu reaktörlerle enerji arzında süreklilik ve yaygın, en uzak coğrafyalara dahi ulaşabilen bir enerji ağı kurulması sanayi, sosyal yaşam ve çok daha fazla alanda yeni bir dönemin başlangıcı olacak. 

Yakın tarihlerde yayınlanan raporlarda, birçok ülkede elektrik üretiminde nükleer enerjinin kullanımı için yaygın bir kamuoyu desteği olduğu görülüyor. Bu durum ticari reaktörlerini kademeli olarak kapatma kararı alan Avrupa ülkelerinde de geçerli. Örneğin İtalya bundan kırk yıl önce nükleer programını tamamen terk etmiş olsa da geçtiğimiz aylarda parlamentosunda aldığı kararla önümüzdeki yıl elektrik üretimine nükleer enerjiyi de dâhil edecek.

Bunun yanı sıra nükleer teknolojiye yıllardır sahip olan lider ülkeler mevcut nükleer reaktörlerin uzun vadeli güvenli işletimi ve güvenliğinin arttırılması için işbirliklerini yeniliyor ve sürdürüyor. 

Nükleer enerjide küresel lider konumunda olan ülkelerin bu Zirve’ye katılması bizler için son derece önemli. Türk sanayicilerini küresel tedarik zincirinin bir parçası olmak için bekleyen pek çok fırsat bulunmakta. Biz de Ankara Sanayi Odası olarak, bugün etkinliğe katılım sağlayan uluslararası tüm paydaşlarımızla, başta ülkemiz olmak üzere ortak iş yapabileceğimiz tüm sahalarda nükleer imalat kapasitemizi ve işbirliklerimizi artırmayı hedefliyoruz.

Geçmişten bugüne; yeter ki üret, nasıl üretirsen üret dönemindeydik. Bugünden geleceğe; çevreye saygılı üretim dönemine geçiyoruz. 

Çocuklarımızın, gençlerimizin emaneti olarak içinde yaşadığımız bu dünyayı sadece yaşarken değil, üretirken de korumalıyız. 

Türkiye’nin girişimci gücü olarak, çevreye saygılı yeşil üretim modelini destekleyerek ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğiz.

Nükleer enerjiyi temiz, karbonsuz ve sürdürülebilir bir gelecek için kullanabileceğimize içtenlikle inanıyor, hepinizi bir kez daha saygıyla selamlıyorum” 

 

ASO İLE GÜNEY KORE ARASINDAKİ NÜKLEER İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI YENİLENDİ 

 

Türk sanayicisinin nükleer teknoloji alanında daha fazla yer alması amacıyla çalışmalarını sürdüren Ankara Sanayi Odası Nükleer Sanayi Kümelenmesi (ASO NÜKSAK), Güney Kore Nükleer Derneği (KNA) ile olan iyi niyet anlaşmasını İstanbul'da düzenlenen 5. Nükleer Santraller Fuarı ve 9. Nükleer Santraller Zirvesi’nde yenilendi.

 

ASO NÜKSAK ile KNA arasında ilki 2021 yılında imzalanan anlaşmanın temelindeki iş birliği iki kurum için de oldukça verimli ve etkili oldu. Güncellenerek imzalanan bu yeni iş birliği anlaşmasıyla nükleer enerji alanında önemli birikimleri olan Güney Kore ve bu alanda tedarikçi olma çabası içindeki Türk sanayicilerin iş birliği imkanları geliştirilmeye çalışılacak.    

 

İşbirliği anlaşması, ASO Başkanı Seyit Ardıç ile KNA Başkan Yardımcısı Min-Cheol Lee arasında imzalandı.  

 

Anlaşmaya göre; ASO NÜKSAK ve KNA arasında küçük modüler reaktörler (SMR'ler) ve gelecekteki diğer yeni nesil reaktörler dahil olmak üzere nükleer enerji projeleri ve fırsatlarla ilgili ortak çalışmalar yürütülecek. Tarafların üye firmalarına yönelik Türkiye ve Güney Kore arasında dönüşümlü olarak çevrim içi veya çevrim dışı endüstriyel diyalogu artıracak toplantılar ve seminerler düzenlenecek.


Ek Listesi