EORI NUMARASI ZORUNLULUĞU HK

2024-01-25 00:00:00
İşareti : 04/5000-266

İrtibat: ticaret@aso.org.tr

Sayın Üyemiz;

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan ve ekte bir örneği sunulan yazıda; Ortak Transit Sözleşmesine taraf olan ülkelerin NCTS Faz-5'e geçişi ile birlikte ortak transit kapsamındaki transit beyanlarında taşıyıcı kimlik no alanında, Ekonomik Operatör Kayıt Tanımlama Sistemi (EORI) Numarası yer alması gerekeceği ve beyan edilen EORI Numarasının geçerliliğinin sistem üzerinden arka planda otomatik olarak kontrol edileceği bildirilmektedir.

Aynı yazının devamında NCTS Faz-5 ile birlikte ülkemizden açılan beyanlarda yabancı taşıyıcılar için EORI numaraları beyan edileceği bildirilmiş olup , ülkemizde yerleşik taşıyıcı firmalar için ise vergi numaraları beyan edilmeye devam edileceği fakat sistem arka planda otomatik olarak EORI numaraları ile eşleştirme yapacağı belirtilmektedir. Ayrıca, söz konusu işlemin sağlıklı yapılabilmesi için ülkemizde yerleşik taşıyıcı firmaların BİLGE sisteminde vergi numaraları ile EORI numaralarını eşleştirmeleri gerektiği vurgulanmaktadır.

Bu çerçevede söz konusu Bakanlık tarafından hazırlanan, hali hazırda BİLGE şifresi olan firmalar için söz konusu işlemlerin nasıl yapılacağına dair EORI eşleştirme kılavuzu ekte sunulmaktadır.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Ankara Sanayi Odası