DİJİTAL TİCARETİN DESTEKLENMESİ İÇİN YASAL REFORM PROJESİ ANKETİ VE TANITIM TOPLANTISI

2024-01-24 00:00:00
İşareti : 05/5000/269

Sayın Üyemiz;

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Bakanlık ile işbirliği içerisinde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (European Bank for Recounstruction and Development – EBRD) tarafından "Dijital Ticaretin Desteklenmesi için Yasal Reform" Projesinin başlatıldığı iletilmektedir.

Proje kapsamında, özellikle dış ticarette kullanılan ve ciro edilebilir belgelerin (kambiyo senetleri ve konşimento, taşıma senetleri vb) elektronik ortama taşınması ve elektronik olarak ciro edilebilir hale getirilmesi konusunun çalışılacağı belirtilmektedir. Referans olarak Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu (UNCITRAL) tarafından hazırlanan "MLETR – Model Law on Electronic Transferable Records (Devredilebilir Elektronik Kayıtlara İlişkin Model Kanun)"ın alınmış olduğu ve Projenin ilk aşamasında MLETR benzeri bir dijital yasal çerçevenin iş dünyasına faydaları ve Türkiye'nin ticaret maliyetlerine yansımasının ortaya konulacağı ifade edilmektedir.

Söz konusu faydaların doğru bir şekilde ölçülebilmesi için projeyi EBRD adına yürütecek olan T3i Partner Network şirketinin bir anket çalışması yapmakta olduğu ve söz konusu anketin; dış ticaret ile iştigal eden şirketler, dış ticaret işlemlerine yönelik destekleyici hizmetler sunan ve/veya aracılık eden şirketler, uluslararası taşımacılık ve lojistik şirketleri, gümrük müşavirleri, forwarding şirketleri, deniz acenteleri, depo-antrepo hizmeti sunanlar, liman işletmeleri, dış ticaret finansmanında rol alan finansal hizmet sunucuları (banka ve sigorta şirketleri, finansman şirketleri vb.), uygun gördükleri takdirde ve şekilde bahse konu finansal hizmet sunucuların çalıştıkları ihracat-ithalat işlemi yapan müşteriler tarafından doldurulmasının ülkemizin bu alandaki dijitalleşme faaliyetlerine destek olacak projeye önemli bir girdi sağlayacağından önem arz etmekte olduğu belirtilmektedir.

Anket en geç 2 Şubat 2024 Cuma gününe kadar doldurulabilmekte olup anketi doldurmadan önce bilgi almak isteyen üyelerimiz için projenin ve anketin tanıtımına yönelik olarak 26 Ocak 2024 Cuma günü saat 15.00'da kısa bir çevrimiçi bilgilendirme toplantısı yapılacaktır.

Söz konusu toplantıya ve ankete ilişkin bağlantı bilgileri ekte yer almaktadır.