ASO’DA MÜTEAHHİTLİĞİN SORUNLARI VE GELECEĞİ ÇALIŞTAYI

2024-02-20 00:00:00

ARDIÇ: TÜM KESİMLERİN GÖRÜŞLERİYLE YENİ BİR VİZYON BELİRLENMELİ

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) iş birliği ile gerçekleştirilen “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Müteahhitliğin Sorunları ve Geleceği Çalıştayı” ASO’nun ev sahipliğinde yapıldı. İnşaat sektörünün ve müteahhitlik mesleğinin sorunlarının değerlendirildiği çalıştayın açılışında konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Tüm kesimlerin görüşleri dikkate alınarak sektörün masaya yatırılması ve yeni bir vizyon belirlenmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye’de ekonominin lokomotiflerinden olan inşaat sektörünün sorunları Ankara Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı. ASO ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) iş birliğinde düzenlenen “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Müteahhitliğin Sorunları ve Geleceği Çalıştayı”na ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Meclis Başkanı ve İNTES Başkanı Celal Koloğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ile sektörün önde gelen temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan ASO Başkanı Ardıç, Türkiye için çok önem taşıyan bir sektörün geleceğinin masaya yatırıldığı bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın önemli olduğunu söyledi. Uzun yıllardır ekonominin lokomotiflerinden olan inşaat sektörünün Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında çok önemli rol oynadığını belirterek, “Diğer sektörler üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri dikkate alındığında, inşaat sektörünün Türk ekonomisindeki payı yüzde 30'lara ulaşmaktadır. Müteahhitlik ise bu sektörün olmazsa olmazı… Müteahhitlik mesleğinin sağlıklı büyümesi, geniş anlamda inşaat sektörünün çok sağlıklı büyümesi anlamını taşıyor” dedi.

ARDIÇ: TÜRK FİRMALARI TARİH YAZIYOR

Türk inşaat firmalarının yurt dışındaki başarılarıyla tarih yazdığını ve Türkiye imajına çok değerli katkılarda bulunduğunu söyleyen Ardıç, şöyle devam etti:

“Türkiye, 2022 yılındaki performansıyla ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde 40 firma ile yer aldı ve firma sayısına göre dünya ikinciliğini korudu. Listede 81 firmayla birinci yine Çin olurken, üçüncü sırada 39 firma ile ABD bulunuyor. 2022 verilerine göre; Türkiye’nin küresel inşaat pazarından aldığı pay, yüzde 4,4 oldu. İlk 100 firma arasına 6 Türk firması, ilk 50 firma arasında 2 Türk firması, ilk 30 arasında 1 Türk firması yer alıyor.”

Türk müteahhitliği markasının sadece Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde değil, diğer bölgelerde de giderek daha fazla konumlandığına dikkat çeken Ardıç, “Ancak iş hacmimizin düşüklüğü nedeniyle, dünya sıralamasında ilk 30 firma arasında sadece 1 Türk firma yer bulabiliyor. Önümüzdeki dönemde hedefimiz iş hacmimizi büyütmek olmalı. Bunun için ise tüm parametrelerin ve tüm kesimlerin görüşleri dikkate alınarak sektörün masaya yatırılması ve yeni bir vizyon belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ARDIÇ: EN ÖNEMLİ ENGEL FİNANSMAN SORUNU

Türk müteahhitlik firmalarının yeni iş fırsatları yakalamasının önündeki en önemli genelin finansman sorunu olduğunu belirten Ardıç, “Eximbank kredilerinin artırılması, sektörün yurt dışında daha geniş çaplı, etki alanı geniş, daha büyük işler yürütmesinin önünü açacaktır. Yurt dışındaki ihaleler için teminat mektubu temini ve kabulü konusundaki sorunların çözümü de aynı şekilde öncelikli” dedi.

ARDIÇ: YÜKSEK YETERLİLİK KRİTERLERİ ARANMALI

Yurt içinde ise inşaat yapım aşamasında birçok belge ve sertifikalandırma şartlarının usulen yerine getirilmesinin öncelikli sorunlar arasında olduğunu söyleyen Ardıç, “Tüketicinin ucuz daire ve hizmet istemesi, müteahhitlik firmasının ucuz malzeme ve iş gücü talep etmesi, bazı sorunların ağırlaşmasının nedenleridir. Ülkemizin deprem bölgesi olma gerçeğini, hiçbir talep değiştiremez” diye konuştu.  Ardıç, deprem riski yüksek bölgelerde yapı inşaatlarında sadece belgeli işçilerin çalışmasına izin verilmesi ve müteahhitlerde daha yüksek yeterlilik kriterleri aranması gerektiğini söyledi.

Müteahhitlik sektörünün, tüm vatandaşların sosyal ve ekonomik yaşamlarını doğrudan etkilediğini de dikkat çeken Ardıç, “Katma değer üretip, ülke kalkınmasına katkı sağlayan müteahhitlik sektörünün bambaşka bir ülke yaratma gücüne sahip olmasının paha biçilmez bir güç ve onur olduğuna inanıyorum. Yeter ki birbirimizin sesine kulak verelim” diye konuştu.

KOLOĞLU: MÜTEAHHİTLİĞİ HER AKLINA GELENİN YAPABİLECEĞİ BİR İŞ OLMAKTAN ÇIKARMALIYIZ

İNTES Başkanı Celal Koloğlu da yaptığı konuşmada, Türk müteahhitliğinin kimlik sorunun uzun yıllardır çözülemediğini belirterek, “Müteahhitlik sıradan bir ticari faaliyet olarak yapılmaya devam ediyor. Bizler gücümüzü mühendislikten alıyor, kaliteden ödün verilmemesi için çalışıyoruz. Müteahhitliği her aklına gelenin yapabileceği bir iş olmaktan çıkarmak zorundayız” dedi. 

KOLOĞLU: BELİRSİZLİKLER GİDERİLMELİDİR

Müteahhitlerin yatırımların devamını sağlamakta sıkıntı çektiklerine değinen Koloğlu, şunları söyledi:

“Fiyat artışlarının hızı ile kamu yatırımlarındaki fiyat farkı uygulamaları arasında uçurum büyümektedir. Sektörümüzdeki darboğaz; yalnız yüklenici firmaları etkilememektedir. Doğrudan hem dolaylı etkilediği sektörler ve ülkemiz ekonomisi için hayatidir. Yapılan düzenlenmeler sorunları çözmede yeterli olamamıştır. Makro düzeyde en fazla ihtiyaç duyduğumuz unsur, belirsizliklerin giderilmesidir. Sınırlı kaynakları en verimli şekilde kullanmak zorundayız. Yatırımlar arasında mutlaka öncelik sıralaması yapılmalıdır. Acil olanları hemen tamamlayıp, hizmete almalıyız. Mevzuat ve ihale uygulamalarından kaynaklanan sorunların giderilerek, sektörün önünün açılması da önem taşımaktadır.”

ASO Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Osmanbeyoğlu, Ertuğrul Onat ve Levent Akçakoca’nın da katıldığı çalıştay, İNTES Genel Sekreteri Necati Ersoy’un moderatörlüğünde, sektör temsilcilerinin görüş ve önerileri ile devam etti.



Ek Listesi