Ulusal ve Uluslararası Hibe Programları
Ulusal Hibe Programları
Ur-Ge Projeleri
Nükleer Sanayi Kümelenmesi Projesi (NÜKSAK)
ALO KADIN Girişimciler Danışma Hattı Projesi
Kayıtdışı İstihdamın Azaltılması Projesi
Hayat Boyu Öğrenme-II Programı: Avrupa Birliği ile Uyumlu Hayat Boyu Öğrenme Uygulamaları
Tekstil UR-GE Projesi “Ankara’nın İhracatında Hazır Giyimin Atağı”
Plastik UR-GE Projesi “Ankara Plastik Sanayicileri İhracatı Artıracak”
Bilişim Sektörü: Ankara Pazarından Dünya Pazarlarına HİSER Projesi
Uluslararası Hibe Programları
COSME Programı – Avrupa İşletmeler Ağı Projesi
Erasmus+ KA2 Mesleki Eğitim Alanında Stratejik Ortaklıklar Programı: KOBİ’lerin Sınırötesi Hareketlerinin Hızlandırılması Projesi
Erasmus+ KA3: İşbaşı Eğitim Sisteminde Yer Alan KOBİ’lerin Desteklenmesi
Geleceğe Dönük Eğitim-Doğru Beceriler İçin Doğru İş Projesi (Future-Ready de Right Skills To Right Job)
İspanyol ve Türk Odalar Arasında Deneyim Değişimi Yoluyla KOBİ’lerin Büyümesinin Güçlendirilmesi-KOBİ Gözlem Aracı Projesi (Fostering SMEs’ Growth By Transfer of Expertise Between Spanish And Turkish Chambers: SMEs’ Observatory)
Dijital Mesleki Eğitim Projesi (Digital Training in Vocational Education and Training – Digi-VET)
Ur-Ge Projeleri
Ekonomi Bakanlığı’nın 2010/8 Sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin (Ur-Ge) Desteklenmesi Hakkındaki Tebliği çerçevesinde Odamız; Plastik, Biyoteknoloji ve Medikal, ve Mobilya sektörlerinde üç Ur-Ge Projesi yürütmüş olup halen Nükleer Enerji sektöründe bir Ur-Ge Projesi sürdürmektedir.
Plastik Sektörü Ur-Ge Projesi “Ankara Sanayicisi İhracatta Söz Sahibi Olacak; Plastik Sektöründe İhracat Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi
Odamız “Ankara Sanayicisi İhracatta Söz Sahibi Olacak; Plastik Sektöründe İhracat Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi” isimli Plastik Ur-Ge Projesine 27 Mart 2013 tarihinde başlamıştır. Plastik Ur-Ge Projesi kapsamında ilk olarak kümede yer alan firmalara yönelik ihtiyaç analizi faaliyeti gerçekleştirilmiş ve faaliyet sonunda küme üyelerine “İhtiyaç Analizi Final Raporu” sunulmuştur.
2013 yılı içerisinde, “Dış Ticaret Temel Bilgiler ve Uygulamalar Eğitimi”, “Ticari İstihbarat ve Dijital Pazar Araştırma Eğitimi”, “Pazarlama Stratejisi Eğitimi” başlıklarında eğitimler alınmıştır. Söz konusu eğitimlere, kümede yer alan firmaların tamamı katılım sağlamıştır.
2014 yılı içerisinde, 14 küme üyesi firmanın daha bilinçli bir şekilde ihracat yapabilmeleri, hedef pazarlarının tespit edilmesi için “Pazar Araştırması ve Strateji Danışmanlığı” hizmeti alınmıştır. Danışmanlık kapsamında, Rusya pazarı için giriş stratejileri geliştirilerek, yapılan konşimento ve gümrük verileri ışığında potansiyel alıcılar belirlenmiştir.
Yurt Dışı Pazarlama ve Alım Heyeti faaliyetleri öncesinde, küme tanıtımına yönelik; 11 küme firması için 1000 adet firma broşürü (İngilizce, Rusça, Fransızca ve Arapça), 1000 adet dosya, 1000 adet küme tanıtım broşürü, baskılı elyaf çanta, firma tanıtım CD’si, kümeye özel web sayfası ve logo tasarımı hizmeti verilmiştir.
Plastik Sektörü Ur-Ge Projesi’nin, ilk Yurt Dışı Pazarlama faaliyeti olarak, 26 – 31 Ocak 2015 tarihleri arasında Moskova’da düzenlenen Interplastica 2015 Moskova Fuarına katılım sağlanmıştır. Küme üyesi 8 firmadan toplam 11 kişinin katıldığı faaliyet kapsamında, 21 m2’lik üç cephesi açık stand kullanılmıştır. Rusya’nın en büyük gaz şirketi, kamu kurumu temsilcileri ve bürokratlar ile görüşmeler yapılmıştır. Ekonomi Bakanlığı Rusya Ticaret Müşaviri ve Rus – Türk İşadamları Birliği Başkanı fuar yerinde firmalarımızı ziyaret etmiş, düzenlenen akşam yemeklerinde tecrübelerini aktarmıştır.
27 – 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında ikinci Yurt Dışı Pazarlama Faaliyeti Cezayir’e düzenlenmiş olup, 48. FIA Uluslararası Genel Ticaret Fuarı’na 48 m2’lik stand ile katılım sağlanmıştır. 9 küme üyesi firmadan 13 yetkilinin iştirakiyle gerçekleşen heyet kapsamında, ikili iş görüşmeleri ve resmi ziyaretler yapılmıştır.
13 – 19 Ekim 2015 tarihleri arasında Guangzhou’da gerçekleşen Canton Fuarına katılmak ve Hong Kong ile Shenzen şehirlerinde ikili iş görüşmeleri yapmak üzere Çin’e Ticaret Heyeti düzenlenmiştir. Söz konusu Ticaret Heyetine, küme üyesi 8 firmadan 15 temsilci katılım sağlamıştır. Heyet kapsamında, Hong Kong Ticaret Ataşeliği, Hong Kong Genel Ticaret Odası, Hong Kong Verimlilik Merkezi, Guangzhou Ticaret Ataşeliği ve plastik sektöründe faaliyet gösteren 5 fabrika ziyareti yapılmıştır.
27 Şubat – 07 Mart 2016 tarihleri arasında Mozambik ve Güney Afrika’ya Maputo, Johannesburg ve Cape Town şehirlerine Ticaret Heyeti düzenlenmiştir. Söz konusu Ticaret Heyetine, küme üyesi 8 firmadan 14 firma temsilcisi katılım sağlamıştır. Heyet kapsamında, Mozambik Ticaret Ataşeliği, Mozambik Büyükelçiliği, Pretoria Ticaret Ataşeliği, Pretoria Büyükelçiliği, Mozambik İşadamları Dernekleri Konfederasyonu (CTA), Mozambik Müteahhitler Birliği (FME), Mozambik Yatırım Teşvikleri Merkezi (CPI), Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Odası (SACCI) , Siyah İş Adamları Derneği (BBC), Minara Sanayi ve Ticaret Odası ve Cape Town Sanayi ve Ticaret Odalarıyla ikili iş görüşmeleri gerçekleşmiştir.
Plastik Sektörü Ur-Ge Projesi, 31 Mart 2016 tarihinde 3 yıllık proje uygulama süresini başarıyla tamamlayıp sona ermiştir
Medikal Sektörü Ur-Ge Projesi “Ankara Biyoteknoloji ve Medikal İhracatı Geliştirme”
17 Ocak 2014 tarihinde başlayan ve hedefi firmaların uluslararası rekabet stratejilerinin belirlenmesi ve firmaların ihracat kapasitelerinin artırılması olarak belirlenen Odamız Medikal Sektörü Ur-Ge Projesi kapsamında ilk olarak, kümede yer alan firmalara yönelik ihtiyaç analizi faaliyeti gerçekleştirilmiş ve faaliyet sonunda küme üyelerine “Ankara Biyoteknoloji ve Medikal İhracatı Geliştirme Ur-Ge Projesi İhtiyaç Analizi” raporu sunulmuştur.
2014 yılı içerisinde, “Dış Ticaret”, “Satış ve Pazarlama Stratejileri ve Müşteri İlişkileri”, “Ar-Ge, İnovasyon ve Hibeler” başlıkları altında alınan eğitimlere kümede yer alan firmalar katılmış olup, eğitim sonunda katılımcılara sertifika verilmiştir.
2015 yılında, ilk yurt dışı pazarlama faaliyeti olarak 26 – 30 Ocak 2015 tarihleri arasında Dubai’de gerçekleştirilen ArabHealth’15 Uluslararası Sağlık Fuarı’na 21 m²’lik bir tanıtım standı ile katılım sağlanmıştır. Bu kapsamda, projede yer alan üyelerimiz, kendi ürünlerini tanıtma imkanı bulmuş olup dört günlük fuar süresince standı ziyaret eden yaklaşık 150 firma ile görüşme yapmıştır. Ayrıca organizasyon çerçevesinde, 28 Ocak 2015 tarihinde ikili iş görüşmeleri düzenlenmiştir. Fuar öncesi irtibat kurulan Dubai Konsolosluğu, Ticaret Müşavirliği, Sanayi ve Ticaret Odası ile görüşülmüştür.
Ankara Biyoteknoloji ve Medikal İhracatı Geliştirme Projesi içerisinde yer alan 8 küme üyesi firmamız ile 5 – 8 Mayıs 2015 tarihleri arasında Güney Afrika’da gerçekleştirilen AfricaHealth’15 Uluslararası Sağlık Fuarı’na 36m²’lik bir tanıtım standı ile katılım sağlanmıştır. Fuar sırasında Güney Afrika Pretoria Büyükelçimiz Sn. Kaan Esener standı ziyaret ederek, küme üyeleriyle görüşmeler yapmıştır. Güney Afrika’nın ulusal kanallarından biri olan Johannesburg News Channel, Büyükelçimiz Sn. Kaan Esener ve Odamız yetkilileri ile Türkiye – Güney Afrika arasındaki ekonomik ilişkiler ve medikal sektörü için bölgenin ticari değeri konusunda röportaj yapmıştır. Ayrıca, Güney Afrika Pretoria Büyükelçimiz Sn. Kaan Esener Türkiye’den fuara katılan tüm medikal küme üyelerini ve bölgede faaliyet gösteren önemli Afrikalı firma yetkililerini Pretoria’daki rezidansında akşam yemeğinde ağırlamıştır.
2015 yılı içerisinde, proje üyelerine yönelik olarak dış ticaret konusunda danışmanlık hizmeti alınmıştır. Bu hizmet ile firmaların dış ticaret alanında potansiyellerini ve etkinliklerini artırmak amacıyla mevcut durum analizleri, firma bazında hedef pazarların ve pazar potansiyellerinin tespiti, hedef potansiyel pazarların rekabet yapısının ve devlet politikalarının tespiti, hedef pazarlarda ithalatçıların ve potansiyel distribütör / müşterilerin tespiti, firmaya özel dış pazarlama stratejilerinin oluşturulması, firma talebi üzerine ek dış ticaret araştırmalarının yapılması, firmaya özel çalışmaların rapor haline getirilmesi ve sunulması adımları tamamlanmıştır. Her bir firmanın farklı ürünü için hedef pazarlar belirlenmiş ve firmalar danışmanlık sürecinde üç defa ziyaret edilerek her ürün için detaylı araştırma yapılmıştır. Çalışma sonucu hazırlanan firma sonuç raporları kitapçık halinde firmalara teslim edilmiştir.
2016 yılında, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Şanghay kentinde gerçekleştirilen China International Medical Exhibition’a (CMEF) 8 küme üyesi firmamız ile 15-21 Nisan 2016 tarihleri arasında heyet olarak ziyaret gerçekleştirilmiştir. Ziyaret edilen stantlarda yapılan görüşmelere ek olarak ikili iş görüşmeleri yapılmıştır. Fuar esnasında, Şanghay Başkonsolosu Sayın Özcan Şahin ve Ticaret Ataşesi Sayın Mustafa Yavuz heyetimizi fuar alanında ziyaret etmişlerdir. Yapılan toplantıda, Çin medikal pazarına giriş hakkında heyetimize brifing vermişlerdir. Daha detaylı bilgi almak amacıyla, aynı günün akşamı Sayın Şahin, Sayın Yavuz ve Sayın Aymelek’le yemekte biraraya gelinmiştir. Firmalara Çin medikal pazarı hakkında yol gösterici, kapsamlı bilgiler vermişlerdir.
Projenin son yurt dışı pazarlama faaliyeti olarak, Almanya’nın Düsseldorf kentinde, 14 – 17 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenen sektörün en büyük fuarı MEDICA 2016 Fuarı’na ziyaretçi olarak katılım sağlanmıştır. 8 küme üyesi firmamız stant ziyaretinde bulunmuşlar ve Türk-Alman İşverenler Derneği’ni ziyaret ederek ikili iş görüşmeleri yapmışlardır.
Son eğitim faaliyeti, 13 – 15 Aralık 2016 tarihleri arasında, ABD’ye Medikal Ürün, Tıbbi Cihaz İhracatı ve FDA Mevzuatı Genel Bilgilendirme Eğitimi olmuştur. Eğitime 7 firmadan 35 kişi katılmıştır. Eğitim, teorik ve uygulamalı olarak yapılmış olup eğitim sonunda faaliyete katılanlara katılım belgesi verilmiştir.
Proje, 17 Ocak 2017 tarihi itibariyle son bulmuştur.
Mobilya Sektörü Ur-Ge Projesi “Contract Furniture Cluster”
Kümelenme anlayışı ve proje yaklaşımı ile mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmaların uluslararası platformdaki rekabetçiliklerini ve ihracat kapasitelerini artırmak amacıyla, Odamız bünyesinde “Contract Furniture Cluster” olarak anılan Mobilya Ur-Ge Projesi yürütülmektedir. 31 Ocak 2014 tarihinde başlayan proje kapsamında ilk olarak, kümede yer alan firmalara yönelik ihtiyaç analizi faaliyeti gerçekleştirilmiş ve faaliyet sonunda küme üyelerine “Firma Değerlendirmesi – İhtiyaç Analizi Final Raporu” ile “Sektörel Değerlendirme – Hedef Pazar Analizi Final Raporu” başlıklarında 2 ayrı rapor sunulmuştur.
İhtiyaç analizini takip eden süreçte, “Dış Ticaret Mevzuatı ve Uluslararası Kurallar, Dış Ticarette Riskler, Dış Ticarette Yükleme Şekilleri”, “Dış Ticarette Ödeme Biçimleri ve Dış Ticarette Dokümanlar”, “Dış Ticaretin Finansmanı, Akreditif ve Devlet Destekleri” ve “Nakliye, Gümrük, Dış Ticaret Muhasebesi ve KDV İade İşlemleri” başlıkları altında 54 saat dış ticaret eğitimi alınmıştır. Söz konusu eğitimlere kümede yer alan firmaların tamamı çok sayıda personeli ile katılmış olup, eğitim sonunda katılımcılara sertifika verilmiştir.
Yurt Dışı Pazarlama ve Alım Heyeti faaliyetlerinde kullanılmak üzere kümenin tanıtımına yönelik olarak firmalara; 1500 adet dosya, küme tanıtım broşürü, baskılı elyaf çanta, 8 GB USB disk, video formatında tanıtım sunumu, her bir firma için 1000 adet firma broşürü, 4 dilde (İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça) çeviri hizmeti ve kümeye özel logo tasarım hizmeti verilmiştir.
Projenin Yurt Dışı Pazarlama Faaliyetinin ilk Ticaret Heyeti, 3 – 8 Mayıs 2015 tarihleri arasında Katar’ın başkenti Doha’ya düzenlenmiştir. Söz konusu tarihlerde, Project Qatar Fuarı’na, 9 üye firmanın temsilcilerinin bulunduğu 18 kişilik heyet ile 60 m2’lik stantta katılımcı sıfatı ile iştirak edilmiş ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Program kapsamında, resmi kurum ve sivil toplum kuruluşları temasları haricinde, büyük ölçekli 8 yerel firma da tesislerinde ziyaret edilmiştir. Ayrıca Fuar öncesi, Körfez’in etkili yayın organı Gulf Times’da yarım sayfa ilan ile yer alınmıştır.
4 – 8 Ekim 2015 tarihleri arasında Fas’ın Rabat ve Kazablanka şehirlerine 9 üye firmanın temsilcilerinin bulunduğu 16 kişi ile 2. Ticaret Heyeti organize edilmiştir. Program kapsamında, Rabat ve Kazablanka Sanayi Ticaret ve Hizmet Odaları, Kazablanka Yatırım Ajansı, Fas İşadamları Derneği ziyaret edilerek ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiş ve akabinde Rabat’taki büyük tiyatro projesinin şantiyesine gidilmiştir.
30 Nisan – 6 Mayıs 2016 tarihlerinde Umman, Kuveyt, Katar’ın başkentleri olan Muskat, Kuwait City, Doha’ya 9 üye firmanın temsilcisinin bulunduğu heyet ile yurt dışı pazarlama faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Faaliyet kapsamında; Umman ve Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odalarının Üyeleri ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiş, Muskat ve Kuveyt Büyükelçilikleri, Umman’da fabrika ve Katar’da mobilya showroomları ziyaretleri yapılmıştır. Umman’ın yüksek tirajlı gazetesi Al Watan’ın ekonomi sayfasında, “Umman Ticaret ve Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası Heyetini ağırladı” başlığında yarım sayfalık haber ile yer alınmıştır.
11 – 15 Haziran 2016 tarihlerinde ABD, Chicago’ya 8 üye firmanın temsilcisinin bulunduğu heyet ile bir başka yurt dışı pazarlama faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Faaliyet kapsamında; 4 gün boyunca NeoCon Fuarı ziyaret edilmiş, Şikago Başkonsolosluğu bünyesinde ikili iş görüşmeleri yapılmış, Chicagoland Ticaret Odası ile bir toplantı gerçekleştirilerek küme tanıtılmıştır.
6 – 12 Kasım 2016 tarihlerinde ise Kenya’nın başkenti Nairobi ve Tanzanya’nın liman kenti Darüsselam’a 8 üye firmanın temsilcisinin bulunduğu heyet ile yurt dışı pazarlama faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Faaliyet kapsamında; Kenya ve Tanzanya Ticaret ve Sanayi Odalarının üyeleri ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiş, pazar ziyaretleri dahilinde yerel mobilya firmaları yerlerinde görülmüştür.
18 Ocak 2017 tarihinde küme firmalarının katılımlarıyla kapanış toplantısı yapılan Proje, 31 Ocak 2017 tarihinde resmi olarak sonlandırılmıştır.
Nükleer Ur-Ge Projesi “Nuc-IndusTRy Nükleer Endüstride Yerli Katkı Projesi”
Ülkemizde Sinop ve Mersin Akkuyu Bölgelerinde kurulacak olan Nükleer Güç Santrali (NGS) projelerinde, yerli sanayinin yer alması hedefiyle gerçekleştirilen “Nuc-IndusTRy Nükleer Endüstride Yerli Katkı Projesi”nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gözlemci, Odamız ise çatı kuruluşu olarak yer almaktadır.
13 Kasım 2014 tarihinde başlayan söz konusu proje Ekonomi Bakanlığı’nın 2010/8 sayılı Ur-Ge Tebliği kapsamında yürütülmekte olup, projede yer alan Odamız üyesi firmalar ile 2015 yılı Şubat ayında başlatılan ihtiyaç analizi faaliyeti Ekim ayı itibariyle tamamlanmıştır.
Proje, ilgili raporların Bakanlık tarafından onaylanması sonrasında, nükleer sektöre ilişkin üyelerimize verilen Eğitim Faaliyetleri ile devam etmiştir. Bu kapsamda ilk eğitim faaliyeti Mart 2016 ayında, “Nükleer Kalite Güvence Sistemi ve Nükleer Kalite Dokümantasyonu” başlıklarında, ikinci eğitim faaliyeti ise Mayıs 2016 ayında “Nükleer Endüstri’de Standartlar ve Ürün Kodları – Ürün kodları ve Standartlar Arasındaki Farklar” başlığında gerçekleştirilmiştir. İlgili eğitimler Bureau Veritas Türkiye tarafından sağlanmıştır.
Ur-Ge Tebliği’ne uygun olarak ilk yurt dışı pazarlama faaliyeti ise 28 Haziran – 2 Temmuz 2016 tarihleri arasında Fransa’da düzenlenen World Nuclear Exhibiton – WNE 2016 fuarına katılım ile gerçekleştirilmiştir. Heyet faaliyeti kapsamında Burgonya Chalon Sur Saoné Bölgesi’nde yer alan, nükleer sektöre özel üretim tesisi Eğitim Sertifikalandırma Bakım Merkezi CETIC (Training And Qualifying Maintenance Center) ve nükleer güvenlik kültürü hakkında eğitim sunan Lycee Leon Blum Teknik Lisesi ziyaret edilmiştir. Aynı zamanda Fransız Nükleer Kümelenmesi olan Partners Nuclear Business (PNB) ile temaslar gerçekleştirilmiştir.
2016 yılında ikinci heyet faaliyeti ise, 30 Ekim 2016 – 4 Kasım 2016 tarihlerinde Çek Cumhuriyeti’ne düzenlenmiştir. Çek Nükleer Topluluğu (Czech Nuclear Society) tarafından düzenlenen Uluslararası VVER 2016 Konferansı kapsamında düzenlenen heyet faaliyetinde Odamızın nükleer sektördeki çalışmaları hakkında bilgiler paylaşılması amacı ile Prag Ticaret Müşavirliği ziyaret edilmiştir. Devamında, Temelin Nükleer Güç Santrali ve Skoda JS firmasının Plezen’de bulunan üretim tesisleri de ziyaret edilmiştir.
Proje kapsamında gerçekleşen temaslar neticesinde Nükleer Mühendisler Derneği ve Türkiye Nükleer Sanayiciler Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi’nde 2016 yılında Fransız Nükleer Enerji Enstitüsü I2EN, 2017 yılında ise Çek Cumhuriyeti’nden Enerji Sanayii Birliği Czezh Power Industry Alliance (CPIA), Rusya Rosatom Sürekli Eğitim Merkezi Rosatom CICE&T ve Nükleer Sektörde İnşaat İşçilerinin Eğitimi Merkezi TCP NICS ile iyi niyet anlaşmaları imzalanmıştır.
Projenin 2017 yılında yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek heyet faaliyetleri ve sektörde tedarikçi olmak isteyen firmaların ihtiyaçlarına yönelik danışmanlık faaliyeti ile devam etmesi planlanmaktadır.
Nükleer Sanayi Kümelenmesi Projesi (NÜKSAK)
Yerli firmaların ülkemizde kurulacak olan güç santrallerine tedarik sağlayabilmeleri maksadı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı kapsamında, Odamızın koordinatör kuruluş olarak yer aldığı Nükleer Sanayi Kümelenmesi Projesi’ne 10 Temmuz 2015 tarihinde başvuruda bulunulmuştur. Proje kabul sürecinin ilk basamağı olan ön değerlendirmenin, yüksek bir puanlama ile geçilmesinin ardından son değerlendirme ve jüri sunumu öncesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde projede yer alan firma temsilcileri ile Sanayi ve Ticaret Odası yetkilileri ve Üniversite temsilcileri ile 3 Kasım 2015 tarihinde iş planı değerlendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda, projede yer alan firmalardan işbirliği önerileri alınmış, sektör grupları belirlenmiş, bu grupların nükleer pazarda kazanabilecekleri yetkinlikler ile ilgili araştırma çalışmalarının yapılmasına karar verilmiştir.
23 Şubat 2016 tarihinde Bilim ve Sanayi Bakanlığı’nca oluşturulan Seçici Kurula yapılan sunum ile projemiz Kümelenme Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulunmuştur.
Ankara, İstanbul, Kocaeli ve Adana Sanayi Odaları, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gedik Üniversitesi ve kırka yakın nükleer sektörde yer almak isteyen firmanın oluşturduğu kümenin sahiplendiği NÜKSAK Projesi, 2 Mayıs 2017 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde Sayın Bakanımız Dr. Faruk ÖZLÜ’nün katılımı ile gerçekleşen Kümelenme Destek Programı İmza Töreni ile resmi olarak faaliyetlerine başlamıştır.
Proje kapsamındaki iş paketleri Odamız tarafından kurulan iktisadi işletme ve İstanbul, Kocaeli ve Adana Sanayi Odaları koordinatörlüğünde yürütülecek olup; faaliyet içeriğini ağırlıklı olarak karmaşık analizler, nükleer kalite yönetim ve sertifika sistemleri, danışmanlıklar, nükleer sektöre özel kaynak teknolojisi eğitimleri, paslanmaz çelik için Ar-Ge çalışmaları ve teknik destek organizasyonu için altyapı faaliyetleri oluşturmaktadır. 5 yıllık sürede gerçekleştirilecek faaliyetlerin toplam maliyeti 32 milyon TL civarındadır.
ALO KADIN Girişimciler Danışma Hattı Projesi
Projede, “Alo Kadın Girişimci Danışma Merkezi” vasıtasıyla özellikle Ankara’daki kadın girişimcilere yön vermek ve onların önünü açmak hedeflenmektedir. Projenin nihai yararlanıcıları, Ankara’da bulunan 6 bin 600 kadını kapsamaktadır. Kadınların girişimcilik faaliyetlerinde karşılarına çıkan engellerin bir bölümü bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Gerek girişimcilik eğitimleri, gerekse fon kaynakları konusunda yeterli bilgiye ulaşamayan kadınlar, girişimcilik fikri olsa bile bu fikri hayata geçirme konusunda başarılı olamamaktadır. Bu nedenle, Ankara’da kadın girişimciliğini geliştirmek için çalışmalara ihtiyaç bulunmakta ve bu çalışmanın başlangıcını da eğitim ve fonlara ulaşma imkânları konusunda bilgilendirme hizmetini bir telefon hattıyla verebilecek tek merkezin kurulması oluşturmaktadır.
Resmi açılışı 16 Ekim 2015 tarihinde yapılan ve 9 ay süren proje kapsamında 650 kadın girişimciye, 0312 906 0 666 no’lu telefon hattı vasıtasıyla bilgilendirme yapılmıştır. Proje 30 Nisan 2016 tarihinde son bulacaktır. Projenin 30 Nisan 2016’da tamamlanmasının ardından oluşturulan Danışma Merkezinin faaliyetleri Odamız tarafından sürdürülmektedir.
Kayıtdışı İstihdamın Azaltılması Projesi
2016 yılında başvuru sonucu açıklanan söz konusu projeye yönelik, 24 Mayıs 2016 tarihinde Odamız tarafından proje sözleşmesi imzalanmış ve ilgili Bakanlık tarafından 01 Temmuz 2016 tarihinde projemiz resmi olarak başlatılmıştır.
Hayat Boyu Öğrenme-II Programı: Avrupa Birliği ile Uyumlu Hayat Boyu Öğrenme Uygulamaları
COSME Programı – Avrupa İşletmeler Ağı Projesi


İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı çerçevesinde, 2008 yılında Avrupa Komisyonu tarafından kurulan ve finansal olarak desteklenen teknoloji transferi, ticari ve araştırma işbirlikleri oluşturan Avrupa İşletmeler Ağı Projesi faaliyetlerine Odamız 1 Ocak 2015 tarihinde başlamıştır. Proje genel olarak; KOBİ’lerin Avrupa Birliği (AB) mevzuatı, politikaları, hibeleri, kredileri ve ihaleleri konusunda bilgilendirilmesi, ticari-ekonomik işbirlikleri geliştirmesi, Ar-Ge (Ufuk 2020) teklif çağrılarına KOBİ’lerimizin Avrupalı firmalar ile ortak proje sunmalarını ve yürütmelerini amaçlamaktadır.
Odamız Avrupa İşletmeler Ağı Faaliyetleri 1. AB hibe programları, AB mevzuatı, uluslararası ticaret ve fikri ve sınai mülkiyet hakları gibi konularda Seminer-Konferans-Eğitim düzenlenmesi
2. Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonu (Company Mission)
3. İkili İş Görüşmeleri ve Eşleştirme Faaliyetleri (Brokerage Event)
4. Sektörel Pazar Araştırmaları
5. Ticari İşbirlikleri, Teknoloji Transferleri, Araştırma Ortaklığı için Avrupa İşletmeler Ağı veri tabanı ile KOBİ Eşleştirme Faaliyetleri
Daha fazla bilgi http://eenanatolia.org.tr/ internet sayfasında yer almaktadır.
Erasmus+ KA2 Mesleki Eğitim Alanında Stratejik Ortaklıklar Programı: KOBİ’lerin Sınırötesi Hareketlerinin Hızlandırılması Projesi


KOBİ’lerin Sınırötesi Hareketlerinin Hızlandırılması Projesi kapsamında, KOBİ’lerin yeni pazarlara girebilmesi, uluslararasılaşması, uluslararası alıcı ve/veya satıcılarla iş yapabilmesi için eğitim materyalleri, yol haritaları ve iyi uygulamalar gibi yenilikçi yöntemlerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bahse konu projede, hedef kitle tüm sektörlerden KOBİ’ler olup, KOBİ’lere özel bireysel işletme danışmanlığı, girişimcilik desteği ve uluslararası potansiyellerini artırma desteği sağlanacaktır.
KOBİ’lerin yeni pazarlara girebilmesi, uluslararasılaşması, uluslararası alıcı ve/veya satıcılarla iş yapabilmesi için eğitim materyalleri, yol haritaları ve iyi uygulamalar gibi yenilikçi yöntemlerin geliştirilmesini amaçlayan KOBİ’lerin Sınırötesi Hareketlerinin Hızlandırılması Projesi kapsamında hayata geçirilen
HEDEF KİTLE: Sektör ayrımı olmaksızın Tüm KOBİ’ler Uluslararasılaşma alanında kapasite ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik olarak 6 ülkeden yaklaşık 200 KOBİ ile yapılan anket çalışmalarının sonucuna göre hazırlanan eğitim içeriklerimiz;
Eğitim Başlıkları: 1. Uluslararasılaşma
2. Uluslararasılaşma Stratejileri
3. Network Oluşturma Araçları
4. Dış Ticaret Operasyonları
5. Uluslararası Pazarlarda Rekabetçilik Araçları
6. Trademap Kullanımı
7. Uluslararasılaşmada Bilgi ve İletişim Teknolojileri
8. İstihbarat Kaynakları
9. KOBİ’lerin Gelişimi için Avrupa Alanı
10. Avrupa Birliği Kamu Alımları
KOBİ’lerimizin ihtiyaçlarına göre belirlenmiş tüm eğitim içeriklerine projemizin resmi internet sayfası olan
Erasmus+ KA3: İşbaşı Eğitim Sisteminde Yer Alan KOBİ’lerin Desteklenmesi

Odamızın yerel ortak olarak yer aldığı, Eurochambers koordinatörlüğünde ve TOBB ortaklığında, Erasmus+ KA3: İşbaşı Eğitim Sisteminde Yer Alan KOBİ’lerin Desteklenmesi (EACEA/41/2015) teklif çağrısına 15 Ocak 2016 tarihinde proje başvurusu yapılmış ve desteklenmeye hak kazanmıştır. 24 – 25 Ekim 2016 tarihinde Brüksel’de düzenlenen Proje Açılış Toplantısı ile faaliyetlerine başlayan Projenin amacı; Eurochambers ve üyesi olan ulusal ve yerel Odaların bir araya gelerek hem işbaşı eğitim ile ilgili bilgi ve deneyim paylaşımı yaparak network kurmaları hem de yerel Odalarda KOBİ’lere işbaşı eğitimle ilgili danışmanlık verilmesidir.
Tekstil UR-GE Projesi “Ankara’nın İhracatında Hazır Giyimin Atağı”
Ticaret Bakanlığı’nın 2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi hakkında Tebliği kapsamında Odamızca yürütülen 17. URGE.067 Kodlu kayda alınan “Ankara’nın İhracatında Hazır Giyimin Atağı” adlı Tekstil URGE Proejesi’ nin ilk faaliyeti olan İhtiyaç Analizi 21 üye firmamızın katılımı ile Mayıs 2018 tarihinde tamamlanmıştır.
Analiz sonucunun akabinde ikinci faaliyet olarak Dış Ticaret Eğitimi’nin yapılması planlanmış ve AKDAN Danışmanlık A.Ş. tarafından Ekim 2018 tarihinde eğitim 19 üye firmamızın katılımı ile Odamız Zafer Çağlayan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilmiştir.
Tekstil UR-GE projesi kapsamında, ilk yurt dışı pazarlama faaliyeti sektörün hedef pazarı olarak belirlenen İngiltere/Londra olarak, 9-13 Şubat 2019 tarihinde küme firmalarımızdan 13 üyemizin katılımı ile düzenlenmiştir. Ticaret Heyeti faaliyeti kapsamında; “PureLondon” fuar ziyareti, ikili iş görüşmeleri ve teknik ziyaretler gerçekleştirilmiştir. Heyet kapsamında yapılan görüşmeler sonucunda bir üye firmamız kayıtlı ihracat yapmış, 2 firmamızın görüşmeleri devam etmektedir.
Tekstil UR-GE Projesi kapsamında, Pazar Araştırmaları, araştırmalar sonucunda stratejik yol haritasının hazırlanması, bunun içinde firmaların İhracatta kurumsallaşması konularında danışmanlık hizmeti alınmaktadır. 18 Nisan ve 31 Mayıs 2019 tarihlerinde Üretimde Trend Takibini sağlayabilmek için; 2020 İlkbahar Yaz Trendleri ve Tahminleri, Trend Tanımlama ve Değerlendirme, Global Moda Endüstrisindeki Trend Yaratan Anahtarlar, Trend Tahmini, Gelecek Sezon Trendlerinde Bizi Neler Bekliyor Sorusuna Cevaben 2 günlük Trend Semineri düzenlenmiştir.
Sosyal medya üzerinden; tasarlanan firma tanıtım kataloğu ve tanıtım malzemeleri ile hedef pazar ülkelerde belirlenen toptancılar ve potansiyel müşterilere aralıklarla toplu tanıtım çalışması yapılmaktadır.
Global pazara hakim olabilmek amacıyla; e-ihracat girişiminde bulunan/bulunmak isteyen girişimcilerin ihtiyaçlarına uygun olarak modellenmiş, e-ihracatın sunduğu fırsatlar konusunda bilinçlenmek, e-ticaret altyapıları ve e-ihracat vizyonlarını geliştirmek ve yurtdışı pazar yerleri ile global bir ağ kurabilmeleri yönünde önemli katkılar sunacağı düşünülen e-ticaret konusunda detaylı 2 günlük bir eğitim verilmiştir.
İkinci ticaret heyeti faaliyeti 7-10 Eylül 2019 tarihleri arasında 11 Küme Üyesi firmamızın katılımı ile Modanın başkenti Paris’e yapılmış ve “Who’s Next Fuarı” ziyaret faaliyeti ve teknik ziyaretler ile tamamlanmıştır. Sektör trendlerinin yerinde izlenmesi amacıyla düzenlenen faaliyette fuarda yer alan stantlar ile görüşmeler yapılmıştır. Faaliyet kapsamında Paris Ticaret Başmüşaviri Sn. Sibel KAPLAN makamında ziyaret edilmiş ve Pazar ile ilgili detaylı bilgileri Küme üyelerimiz ile paylaşmıştır.
29 Kasım 2019 tarihinde üretimde Trend Takibini sağlayabilmek için; 2021 Genel Trendleri ve Tahminleri, Trend Tanımlama ve Değerlendirme, Global Moda Endüstrisindeki Trend Yaratan Anahtarlar, Trend Tahmini, Gelecek Sezon Trendlerinde Bizi Neler Bekliyor başlıklarında 2. Trend Semineri 1 tam gün olarak düzenlenmiştir.
Plastik UR-GE Projesi “Ankara Plastik Sanayicileri İhracatı Artıracak”
Odamız plastik sektöründe yürütülmekte olan Plastik UR-GE Projesi’nin ihtiyaç analizi 14 Mart 2019 tarihinde başlamış ve 30 Nisan 2019 tarihinde sonlanmıştır. İhtiyaç analizi faaliyetine 31 firma katılmıştır. İhtiyaç analizi faaliyetleri sürecince, Odamızın yönetim ve çalışanları ile 1 kez İhtiyaç Analizi Çalışması için ön hazırlık toplantısı, 2 kez bilgilendirme toplantısı, 1 kez katılımcı firma temsilcileriyle Hedef Pazar Çalıştayı ve tüm tarafların iştirak ettiği İhtiyaç Analizi Kapanış Toplantısı gerçekleştirilmiştir.
İhtiyaç analizi Ticaret Bakanlığı’na teslim edildikten sonra 8 Mayıs 2019 tarihinde projede yer alan firmalarla birlikte ihtiyaç analizi raporunda yer alan bilgiler doğrultusunda 2019 yılının planlanması yapılmıştır. İhtiyaç Analizinde belirlenen hedef ülkelerde yapılması planlanan Ticaret Heyetleri, fuar ziyaretleri, alınması planlanan danışmanlıklar ve eğitimlerin içerikleri netleştirilerek 3 yıllık faaliyet programı hazırlanmış ve tüm küme üyeleri ile paylaşılmıştır.
‘‘Satış ve Müzakere Teknikleri Eğitimi” 8-9 Ağustos 2019 tarihleri arasında, Odamız Zafer Çağlayan Meclis Salonunda yapılmıştır. Söz konusu eğitim günlük olarak 6 saat olarak verilmiştir. Firma sayısı 18 firma katılımı olup, firma sahibi ve dış ticaret uzmanları katılmıştır. Amaç, Satış süreçleri ve uygulamalarının örneklerini, etkili bir şekilde kullanarak, etkin müzakere teknikleri ile satış yaklaşımının nasıl hayata geçirileceğinin ve nasıl uygulanacağının anlaşılmasıdır.
Proje kapsamında 2 Aralık 2019 tarihinde “İkili İş Görüşmelerinde Verimlilik, Müzakere ve İş Kültürlerinin Etkileri” eğitimi plastik sektöründe yer alan 18 firmaya verilmiştir.
Eğitim içeriği aşağıdaki ana başlıklar üzerinden hazırlanmıştır.
B2B Satış Faaliyetini Planlamak
Potansiyeller ile Bir Araya Gelinen Ortamlar ve Dikkat Edilecek Konular
Müzakere ile İlgili Temel Kavramlar, Müzakere Sürecinin Aşamaları
Etki Yaratma ve İkna, İkna Sürecinin Adımları ve Olumlu Tetikleyiciler
Ulusların Kültürleri ve İş Yapma Biçimleri
Geleceğe Dönük Eğitim-Doğru Beceriler İçin Doğru İş Projesi (Future-Ready de Right Skills To Right Job)
Bütçesi 378.586,00 € olan ve 3 yıl sürecek olan projenin başvuru sahibi Ankara Sanayi Odası olup, proje ortakları Hacettepe Üniversitesi, Erkunt Mesleki Eğitim Merkezi, Anmiro Oy- Finlandiya, National Centre for Education-Latviya, TTS Work Efficiency Institute- Finlandiya, MITRA France –Fransa, Eesti People to People-Estonya, Alava Chamber of Commerceİspanya, Europa Training (UK) Ltd.-İngiltere, Formacion Y Asesores En Seleccıon Y Empleo-İspanya‘dır.
Projenin amacı, öğrencilerin mesleki yeteneklerinin, öğrenme biçimlerinin, sosyal yeteneklerinin ve çalışma şekillerinin ortaya çıkarılması amacıyla testlerin oluşturulması, öğrenme şekillerine göre 21. yüzyıl öğrenme modellerini içeren ve piyasa taleplerini karşılayabilecek eğitim programlarının oluşturularak yeni bir müfredat geliştirilmesi ve uygulanması, öğretmenlerin öğretme stillerini ortaya çıkaran testlerin geliştirilmesidir.
Geleceğe Dönük Eğitim-Doğru Beceriler İçin Doğru İş Projesi (Future-Ready de Right Skills To Right Job)
Türkiye-AB İş Dünyası Diyalogu kapsamında Odamız liderliğinde Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ile İspanya Ticaret, Sanayi, Hizmetler ve Denizcilik Odası ortaklığında yürütülecek “İspanyol ve Türk Odalar Arasında Deneyim Değişimi Yoluyla KOBİ’lerin Büyümesinin Güçlendirilmesi-KOBİ Gözlem Aracı Projesi - Fostering SMEs’ Growth by Transfer of Expertise Between Spanish and Turkish Chambers: SMEs’ Observatory” başlıklı proje kabul edilmiştir.
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (Düzce TSO) ve İspanya Ticaret, Sanayi, Hizmetler ve Navigasyon Odasının proje ortağı olarak yer aldığı projenin amacı, Düzce TSO’da ve Odamızda SME Observatory (KOBİ Gözlemevi) aracını geliştirerek, yeni bir hizmet oluşturmak, Odalar arasında iyi uygulamaları ve bilgi alışverişi yapmaktır. Projenin bütçesi 104.424,32 €’dur.
Geleceğe Dönük Eğitim-Doğru Beceriler İçin Doğru İş Projesi (Future-Ready de Right Skills To Right Job)
“Bilişim Sektörü: Ankara Pazarından Dünya Pazarlarına” isimli proje ile 16 Temmuz 2019 tarihinde bilişim sektöründe 13 firma ile Ticaret Bakanlığı’na başvurulmuştur. Projenin amacı; bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin alt yapılarını güçlendirerek, dış ticaret kapasitelerinin artırılması ve uluslararası alanda güçlenmelerinin sağlanması ve firmaların, yurt dışı pazarında yer alan diğer ihracatçı firmalar ile rekabet edebilirliklerinin artırılmasıdır.
Dijital Mesleki Eğitim Projesi (Digital Training in Vocational Education and Training – Digi-VET)
Avrupa Birliği'nin Erasmus+ KA2 Mesleki Eğitim Alanında Stratejik Ortaklıklar Programı kapsamında, bütçesi 206.060,00€ olan ve 01/06/2021 tarihinde başlayan Dijital Mesleki Eğitim Projesi (Digi-VET) 2 yıl boyunca devam edecektir. Projenin başvuru sahibi Ankara Sanayi Odası olup, proje ortakları Hacettepe Üniversitesi, TUSAŞ-Türk Havacılık Ve Uzay Sanayii, TRANSTÜRK İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi, Atina Ulusal Teknik Üniversitesi, North West Regional College ve Budapesti Müszaki Szakképzési Centrum Újpesti Két Tanítási Nyelvü Müszaki Technikum’dur.
Projede, mesleki eğitim öğrencilerinin, öğretmenlerinin ve şirket çalışanlarının mesleki yeteneklerinin, öğrenme biçimlerinin, sosyal yeteneklerinin ve çalışma şekillerinin 21. yüzyıl öğrenme modellerini içeren, piyasa taleplerini karşılayabilecek eğitim programlarının oluşturuması, yeni bir müfredat geliştirilmesi ve uygulanması ve öğretmenlerin öğretme stillerini ortaya çıkaran testlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Fiziki katılım gerektiren mesleki eğitim derslerinde kullanılması amacıyla Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisi ile mesleki eğitimde uzaktan eğitimin verimi artarak, oluşturulacak uygulama ve müfredat ile CNC Torna Tezgâhları hususunda eğitim, ölçme ve değerlendirme sanal ortamda gerçekleştirilmeye elverişli hale gelecektir. Proje ile ilgili gelişmeler, haberler ve duyurular www.digi-vet.net adresinde verilmektedir.