Küresel ekonomilerde girişimcilik gün geçtikçe önem kazanmakta olup, üretim düzeyinin artırılarak ulusal ekonominin büyümesinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması ve istihdamın artırılması açısından elzemdir.
Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında girişimciliğin kilit bir role sahip olduğu düşünüldüğünden, 2015-2018 yıllarını kapsayan Türkiye Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planı (GİSEP) yürürlüğe konmuş ve “Ülkemizde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak, güçlü bir ekosistem oluşturmak ve girişimciliği geliştirmek” amacı benimsenmiştir.
Bu çerçevede, ülkemizde girişimciliğin artırılması, kurulan girişimlerin devamlılığının ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla, girişimcilik teşvik edilmekte ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) gibi kurum ve kuruluşlar tarafından girişimcilerin finansmana ve teknolojiye erişimlerinin artırılmasına yönelik olarak hibe ve düşük faizle geri ödemeli kredi imkanı sunulmaktadır.
Başkenti sanayi ve teknolojide lider yapmak vizyonuna sahip olan Odamızın Ankara sanayicisinin yüksek katma değer üretmesine, rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlamak ve başta ilimiz olmak üzere ülkemizin ekonomik, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişiminde yol gösterici olmak misyonu kapsamında yürütmekte olduğu faaliyetleri arasında, girişimcilik önemli bir yer tutmaktadır. Nitekim Odamız, mesleki ve teknik eğitim sağlanması ile mentorlük ve girişimciliğin teşviki yoluyla istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürmektedir.
Söz konusu çalışmalar kapsamında, KOSGEB Siteler Hizmet Merkezi ile Odamız arasında Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi İşbirliği Protokolü imzalanmıştır. Bahse konu Protokol ile girişimci adaylarına Odamız Hasan Altun Konağı Girişimcilik Okulunda 32 saat Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verilmekte ve eğitimi başarıyla tamamlayan girişimci adayları, KOSGEB onaylı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi almaya hak kazanmaktadır.
2013 yılından bu yana toplamda 73 eğitim programı organize edilen ve 1514 girişimci adayına sertifika sağlanan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri vasıtasıyla, girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve beceri sahibi olmaları, bu süreçte kendi rol ve sorumluluklarının farkına varmaları ve kendi iş fikirlerine yönelik iş planı hazırlayabilecek bilgi ve deneyim kazanmaları hedeflenmektedir.
Söz konusu eğitimlerin, sanayi, hizmet ve ticaret sektörlerinde gerek özsermayeleri gerekse devlet destek ve hibeleri ile işletmelerini kuran ve ülkemizin ekonomik olarak gelişip kalkınmasında önemli rol oynayan girişimcilerimiz ve girişimci adaylarımız için faydalı olacağına inanıyoruz.
Farklı tarihlerde Odamız Girişimcilik Okulu’ndan Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası alarak işletmelerini kuran adayların başarı hikayeleri:
Gizem ATASOY – Fırın Ankara
1988 yılında Ankara’da doğdum. 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Kimya bölümünden 2015 yılında da Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldum. Kimyager kimliğimle sektörde bir süre çalıştım. Çalıştığım şirketlerde edindiğim tecrübelere dayanarak burada kendi fikirlerimi uygulayamayacağımı ve yaratıcılığımı geliştiremeyeceğimi anladım. Severek ve hobi olarak yaptığım kurabiye ve pastalarımı internet üzerinden bir hesap açarak insanların beğenisine sundum. Aldığım olumlu tepkiler neticesinde uzun süredir hayalini kurduğum bir işletme açma fikrini ertelemeden hayata geçirmeye karar verdim. Bu aşamada yaptığım araştırmalar sonucunda Ankara Sanayi Odası’nın vermiş olduğu KOSGEB Girişimcilik Destek Programı’nı öğrendim. Başvurumu yaptıktan sonra gerekli eğitimleri aldım ve belgemi aldıktan sonra hibeden yaralanıp gerekli makine ve teçhizatı alarak 2015 yılının Mayıs ayında Ankara Batıkent’te derslerde öğrendiğim şekilde işletmemi açarak faaliyete başladım. Halen demirbaş ve sabit gider desteğinden yararlanıyorum ve bu sayede yapmak istediğim yatırımları yapmaya devam ediyorum.
Kurduğum Fırın Ankara işletmesi; ev yapımı kurabiye, pasta, börek, poğaça gibi katkısız ve koruyucusuz ürünlerin satışa sunulduğu bir işletmedir. Özellikle insanların çocuklarına alırken tereddüt etmediği ürünlerin bulunması nedeniyle kısa sürede bölgede sevilen ve önerilen bir işletme haline geldi. Hedefim; önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde kullanılan malzemelerin kalitesinden ödün vermeden ve tazeliğine özen göstererek, işlerimi daha da büyütüp daha büyük kapasiteli bir yerde daha fazla çalışan istihdam ederek büyümeye devam etmektir.
Ceren CAN – CRN Moda Tasarım
Bilkent Üniversitesi Turizm İşletme Bölümünü bitirdikten sonra, Modaya Kayıtsız kalamadım…Üniversite yıllarımda içimdeki boşluğun izini sürerek nasıl mutlu olacağımı keşfetmekti aslında benim durumum. Her zaman hayatımın içinde yer alan modayı profesyonel olarak yaşamaya karar verdim… Ankara Sanayi Odası vasıtasıyla aldığım Girişimcilik Sertifika ile 2014 yılında mağazamı ve atölyemi kurdum. Bir insanın sevdiği mesleği yapması, verdiği emeğin karşılığını başarı dönüşleri olarak alması bu hayattaki en büyük mutluluk bence… Toplumun üreten tarafında yer almak için yüksek tempoda çalışmak ve tabi ki başarı için kalbinin sesini dinlemeli insan. 2 yıldır tasarımlarıma atölyemde hayat verip, mağazamda tüketici ile buluşturuyorum. Her geçen gün genişleyen müşteri portföyümüz ile gelecek yıllarda da sektörde marka bilinilirliğimizi arttırarak yeni başarılara imza atmayı hedeflemekteyim
Fulya ÜSKÜP – CUBE312
İşletmenin faaliyet konusu İç mimari ve Grafik Tasarım üzerinedir. Firma bünyesinde İç mimari proje çizimi ve uygulamanın yanı sıra başka bir tasarım kolu olan grafik tasarım, logo, kurumsal kimlik, web tasarımı ve reklam hizmetleri verilmektedir.
Ülkemizin eğitim ve gelişmişlik seviyesinin artmasıyla reklam-grafik tasarım ve iç mimari hizmetlere önem verilip daha fazla ihtiyaç duyulması, ülkemizin web tasarım hizmetlerine yönelmesi ve ülkemizin kentsel dönüşüm faaliyetlerinin hızlanmasıyla iç mimari tasarım ihtiyacı doğacağı düşünüldüğünden bu iş fikri seçilmiş ve işletme bu doğrultuda kurulmuştur.
İşletme, müşterilerinin yaşamak isteyeceği, mutluluk veren, yenilikçi ve çevreci mekânlar tasarlamayı, müşterilerine yenilikçi, işlevsel çözümler yaratmayı, bu hedef doğrultusunda dijital ve basılı mecrayı kullanarak, genç ve dinamik iş gücü ile lider markaların ve orta-üst gelir seviyesi müşterilerin çözüm ortağı olmayı hedeflemektedir.
Mahir DURSUN – ROBİTEK Otomasyon Limited Şirketi
Robitek LTD Gazi Teknopark’ta kurulmuştur. Endüstriyel Robot, Endüstriyel Otomasyon ve SCADA, Akıllı İmalat Sistemleri, Güç Elektroniği ve Motor Sürücüleri, Elektrik Motoru Tasarımı, ExPRoof Malzemeler, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Tahribatlı ve Tahribatsız Muayene, Akıllı Binalar ve Bu alanlardaki Eğitim, Danışmanlık ve ARGE alanlarında hizmet verecektir.
Tufan ALTUN – Art Organik Ürünler Gıda Tarım Hayv. İnş. Danış. İml. San Tic. Ltd. Şti.
04.08.2016 tarihinde kurulan işletmemiz halen aktif olarak organik ürün paketleme ve satışı üzerinde özellikle Uşak bölgesinden getirdiğimiz organik yumurta paketlenmesi ve satışı üzerine yoğunlaşmıştır. Ayrıca yine yöresel kendi üretimimiz olan çörekotu yağı imalatı ile tarhana satışı da gerçekleştirecektir. Hedefimiz yurtdışı pazarlara açılarak ülkemiz ekonomisine küçükte olsa bir katkı sunmaktır.
Duygu KOÇAK IŞIN- Imed Surgical Teknoloji A.Ş.
Uzun yıllar Amerika da tıbbi cihaz üretimi yapan bir şirkette kalite müdürü olarak çalıştım.
Türkiye’de gerek Ar-Ge, gerekse de üretime dönük destekler ve aynı zamanda ihracat destekleri kendi işimi yapma fikrini oluşturdu. Bu fikirle birlikte, ülkemde kendi girişimimi başlatmaya karar verdim. Öncelikle iyi bir ekip oluşturup yeni iş ve ürün fikirlerini değerlendirdikten sonra tecrübe sahibi olduğum alanda inovatif ürünler üretmeye karar verdim. Bu noktada KOSGEB destekleri çok teşvik edici oldu. Başlangıç ve Ar-Ge konusundaki destekler teşvik ederken yurt içi satış konusunda daha önceden de bilgi sahibi olduğum; özellikle yeni teknoloji ürünlerin satışı konusunda var olan bürokratik engellerin caydırıcılığını dikkate almamaya karar verdim.
Türkiye’de geliştir, üret ve yurt dışına sat vizyonu ile yola koyuldum. Hacettepe Üniversitesinin düzenlemiş olduğu “Hamle Inovasyon Yarışması Sağlık Teknolojileri alanında 1. lik ödülünü ekip arkadaşlarımla geliştirdiğimiz bir proje ile kazandık. Proje kemik kırık ve eğriliklerinin düzeltilmesi konusunda dünyada ilk tek taraflı bir cihaz ve yazılım yardımı ile tedavi çözümü sunmaktadır. 6 aşamada 6 ticari ürün çıktısı hedefi ile geliştirilen projede ilk aşama tamamlanmak üzere olup, 2017 yılı sonuna kadar ticarileşerek piyasaya sunulacaktır. 2018 yılında ise kalan aşamaların Ar-Ge süreçleri için start verilecektir.
Akabinde Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi Kuluçka Alanı’nda firma kuruluşumuzu yaptık. Ar-Ge ve üretim çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Bir taraftan Türk Ortopedistlerinin katkısı ile kemik tedavisinde dünyada ilk olacak yeni ürünler geliştirirken diğer taraftan yurt dışında pazarlama çalışmalarımız devam etmektedir. Projenin aldığı ödülün medya ve sosyal medyada duyulması ile birlikte daha şimdiden bir çok ülkeden büyük bir talep oluştu. Avrupa, Latin Amerika ve Arap ülkelerinden aldığımız talepler doğrultusunda 2018 yılı itibariyle bu ülkelere ihracatımız başlayacaktır.
Bunun için gerekli alt yapı çalışmalarını sürdürmekteyiz. Hedeflerime ulaşma planı içerisinde
Ankara’da Kosgeb Girişimcilik Eğitimi almaya karar verdim. Desteklerinden dolayı Ankara Sanayi Odası’na, Eğitimci Burçin Tireli Hanım’a ve KOSGEB’te başvuru sürecinde yardımcı olan uzman Serdar Yer Bey’e desteklerinden ötürü teşekkür ederim. Şirketimi kurdum. Hem bir kadın, hem de Türkiye de kendi vatanında imalat yapmaya başlamış birisi olarak çok gururluyum.
Sonuç olarak kadınlar da sadece iç pazarda değil yurt dışı pazarlarda da korkmadan ve sadece devletin desteği ile büyük işler başarabilirler. Ayrıca bizim gibi Türkiye de satış sorunları ile
başa çıkamayacaklarına inanlar Türkiye de üretip yurt dışı pazarına çıkabileceklerini bilsinler. Asla vazgeçmesinler çünkü; inovatif bir ürün yurt dışında hem hak ettiği değeri hem he karşılığı kesinlikle alıyor. Bu nokta da tek üzüntüm son teknoloji ürünler üretebileceğini bilip kendi ülkeme satamıyor olmamdır.
Doğan BAŞTİMUR – Tesbih Konağı
Tesbih Konağı olarak 14 Nisan 2016 tarihinde KOSGEB destekli olarak başlattığımız işletmemiz, başarılı bir şekilde devam etmektedir.
Bayram Baştimur Ustanın el işçilikli özel imalat ürünleri çok dikkat çekmiş, tesbih kullanıcıları tarafından çok beğenilmiştir
Damla kehribar, sıkma ve ateş kehribar, katalin, ( zarar görerek kullanım özelliğini yitirmiş eski ve değerli objelerden kalemlik, bilezik, mandal, bilardo topu, tava kulpu) gibi malzemelerden dönemin özelliklerini yansıtan tesbihler tasarlanmış sektörde bu alanda öncülük etmiştir. Doğal taşlar, ağaç ürünleri ve birçok malzemeden tesbihler yapılmaktadır.
İşletmemiz, her geçen gün kendini geliştirmektedir. Çok kısa bir zaman geçmesine rağmen, işletmemiz marka tescil belgesini almış, internet sitesini kurmuştur.
İnternet üzerinden bütün dünyaya satış yapabilmektedir. Ar-Ge’nin çok önemli olduğunu düşünen firmamız, yenilikçi tasarımların öncüsü ve lideri olmuştur. Değişik tarzda anahtarlık, araç süsü, bayan kolye ve tesbih ile aynı malzemeden yapılan takı ve tasarımlar çok beğenilerek tercih edilmektedir.
Girişimcilik sertifikası almamızı sağlayan Ankara Sanayi Odası’na ve firmamı kurmamda bana destek sunan KOSGEB’e çok teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
Ali EYLENOĞLU – Tambirlik Makina
1989 yılında Ankara’nın Keçiören ilçesinde doğdum. Hacettepe Meslek Yüksekokulu Makina Bölümü mezunu oldum. Yaz tatillerinde ve boş kaldığım zamanlarda babamın torna atölyesine giderdim ve gide gele babamın mesleğini sevmeye başladım. Bu işin okulunu okumaya biraz teknik kısmını öğrenmeye karar verdim. Okul bitikten sonra babamın yanında çalısmaya başladım derken teknoloji her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de gücünü gösterdi ve büyük balık küçük balığı yemeye başladı. Bir seyler yapmak lazımdı teknolojiye yenik düşmemek için. Daha sonra kamu spotunda ve çevremdeki akrabalarımdan KOSGEB’in genç girişimcilere destek verdiğini öğrendim ve başvurmaya karar verdim. Önce Ankara Sanayi Odası’ndan eğitim daha sonra da KOSGEB’in sertifikasını aldım. Ocak 2016 yılında Tambirlik Makina olarak firmayı kurarak faaliyete başladım. KOSGEB’ten aldığım destek ile hayallerimdeki tezgah CNC dik işleme merkezini aldım ve teknolojiye ayak uydurmaya başladım. Hibe ve desteklerden halen yararlanmaya devam etmekteyim. Bu yolda emeği gecen herkese teşekkürü bir borç bilir ve böyle güzel desteklerin artarak devam etmesini temenni ederim. Hedefim firmayı büyütüp ülkeme çalışan personel istihdamı sağlamaktır.
Sakine SOYDAN – Sakine Soydan Güzellik Salonu
Sakine Soydan Güzellik Salonunun sahibiyim. 2015 yılı 13 Ekim’de kendi işletmemi hazırlayıp Ankara Sanayi Odasının düzenlediği KOSGEB girişimci kursuna katılma şansına eriştim. Bu işe başladığımda hayallerim, 20 yıllık iş deneyimim, ticaret yapma isteğim ve az miktarda param vardı. Ticari hiçbir bilgim yoktu. Girişimcilik kursunda şahane bir eğitim alarak birçok şey öğrendim. Herkesin yola çıkarken bu eğitimi almasını şiddetle öneririm. Eğitimim bitti ve işletmemi kurdum. Hayallerim gerçek oldu. İki yıldır işletmemde hizmet veriyoruz. Hayal ettiğimiz yerde değiliz ama hayalimize gidecek o yolda ilerliyoruz. Neler yaptık diyorsanız ilk önce adımızı birçok kişiye duyurduk. İsmimizi ve işletmemizi birçok sosyal medya, basın kanalı ile duyurmaya çalıştık. Doğru hizmet, güler yüz ve düzgün çalışma konusunda hiç ödün vermedik. Bu işe başlarken işletmeye alınan makina ve teçhizat için yapılan tüm borçlarımızı ödedik. Bulunduğumuz binada bir yer satın aldık ve bu işyerinin satın alma ve tadilat ödemesinin %60’ını ödeyip %40’ını borçlandık. Bundan sonraki hedefimiz büyümek ve tüm hayallerimizi gerçekleştirmek. Küçük bir öneride bulunmak istiyorum. Hedefinizi belirlediyseniz ve kendinize çok inanıyorsanız size kötü enerji veren herkesten uzak durun. Sizi alkışlayanların en ön saflarında o insanlar olacaklar. Sanayi Odası desteğiyle KOSGEB’e hayallerimi gerçekleştirmeme inandığı ve yanımda olduğu için teşekkür ederim.
BMO Organizasyon / Color Sky 5K- Renkli Koşu – Büşra GÜLALİOĞLU LÖK
Ankara Sanayi Odasının açmış olduğu Uygulamalı Girişimcilik eğitimine katılarak Ocak 2014 tarihinde Girişimcilik sertifikamı aldım. İşletmem Color Sky 5K adı altında yurt genelinde 5 km mesafeli renkli koşular düzenlemektedir.
Renkli koşunun ne olduğundan kısaca bahsetmek isterim. Renkli koşuda katılımcılar start çizgisinde beyaz T-shirtleriyle koşmaya başlar. Katılımcılara her kilometre başında kurulu renk istasyonlarında farklı renkte toz atılır ve herkes bitiş çizgisine gökkuşağı renklerine bürünmüş olarak ulaşır. Bitiş alanında rengarenk bir festival ortamı koşuyu bitirenleri bekler.
Color Sky 5K, koşucuların hem spor yapıp hem de festival ortamında eğlenmelerini sağlamaktadır. Bu koşu ülkemizde ilk ve tek renkli koşu organizasyonu olup, spor ve eğlenceyi birleştirerek hayatında hiç koşuya katılmamış geniş kitlelerin katılımını da hedeflemektedir. Hindistan’daki renkli festivallerden esinlenen ve Türkiye’de gerçekleşen ilk ve tek renkli koşudur.
2014 yılından bu yana yapılan organizasyonlarımızda 30.000’den fazla Renkli Koşucu 5 km’yi tamamlamıştır. %64 kadın koşucu oranıyla Renkli Koşu Türkiye’de en çok kadın katılımının olduğu koşu olmuştur. Katılımcıların çoğunun aileleriyle ve arkadaşlarıyla katıldığı Renkli Koşulardan sonra on binlerce rengarenk kare Facebook, Twitter ve Instagramda paylaşılmaktadır.
AGROPAS Ticaret – Çağatay DOĞAN
22 Şubat 2016 tarihinde kurulan AGROPAS Ticaret, ağırlıklı olarak tarım sektöründe kullanılan genleşmiş perlit, vermikulit, püskürtme sistem-ürünleri ve kırağı önleyici püskürtme ekipman satışı yapmaktadır.
Dünya maden rezervinin yarıdan fazlasının Türkiye topraklarında bulunduğu perlit madeninin, genleştirme işlemi sonrası poşetlere konularak topraksız tarım seralarında kullanılmasına yönelik satışlarımızı hem yurt içinde hem de yurt dışında başarı ile dürdürmekteyiz. Bu sene kesinleşen mevcut satış miktarımızın 50 Konteynerin üzerine çıktığını vurgulamak isterim. Genelde işlenmeden yurt dışına satışı yapılan perlit madenine, uluslararası pazar vizyonumuz ve mühendis bakış açımız ile katma değer kazandırarak yüksek hacimlerde ihracatını gerçekleştirilmekteyiz. Ümidimiz ve çalışmalarımız, yeni ülke-müşteri bağlantıları ve ek ürünler ile bu ihracat kapasitemizi arttırabilmektir.
Bunun yanı sıra, son yıllarda daha büyük problem olarak karşımıza çıkan mevsim değişiklikleri sebebiyle, ilkbahar aylarında meyve bahçelerinde yaşanan don-kırağı olayına karşı eski firmamdayken geliştirdiğimiz, zamanında patenti ve Tarım Bakanlığı’ndan ruhsatı alınmış olan Anti-Don/Anti-Frost makinasının yurt içi satış ve pazarlamasını kardeş firmalarımız ile birlikte yapmaktayız. Bu ürünle ilgili de ürün geliştirme ve pazar araştırmalarımız devam etmekte olup hem yurt içi hem de yurt dışı satışlarımızın arttırılması için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Twins Medya Prodüksiyon Ajans Bilişim Reklam ve Organizasyon Eğitim Tic.Ltd.Şti. – Murat ÖZYAPAN
Ankara Sanayi Odası tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerini KOSGEB aracılığıyla Hamamönündeki merkezinizden aldım. Öncelikle verdiğiniz eğitimin kalitesi için çok teşekkür ederim. Açıkçası bu kadar ayrıntılı bir eğitim olacağını tahmin etmemiştim. Bu konuda Burçin Tireli Hocanın da hakkını vermek isterim, bütün katılımcılara gösterdiği destek ve ilgi takdire şayandır.
Eğitim sonrası, KOSGEB’e başvurmak için özel sebeplerden dolayı belli bir süre beklemem gerekti. Nihayetinde şirketimi kurarak KOSGEB’in yeni girişimci desteği iş planını hazırlayıp kurul gibi belirli aşamaları geçerek gerekli desteği aldım.
Firma olarak etkinlik fotoğrafçılığı ve etkinlik videoları hizmeti vermekteyim. Verdiğim hizmetler daha çok internet ortamında kullanılmak üzere hazırlanmış görseller olarak özetlenebilir. Şirketlerin ve bireylerin internet sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında kullanabilecekleri görsel materyallerden oluşan bir üretime sahibim.
Muttimo Mobilya Tasarım Dekorasyon İnşaat İmalat Proje ve Tic.Ltd.Şti. – Muttalip GÖREN
Mobilya tasarımı ve dekorasyona yönelik çalışmalarına, ilk olarak 1998-2001 yıllarında Ankara’da başladım. 2001 yılında Yenimahalle Teknik Lisesi’nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’nin Ağaç İşleri Endüstri mühendisi bölümünden mezun olarak, özel sektörde çok önemli ve prestijli projelerde yer aldım. Mobilya sektöründe koşulsuz müşteri memnuniyetini ve kaliteli ürün üretmeyi ilke ve prensip haline getirerek 15 yıllık bilgi birikimi ve tecrübemi paylaşmaktayım.
Buse Kadın Kuaförü ve Güzellik Salonu – Serpil Erbaş
Ankara Sanayi Odası’nın açmış olduğu Girişimcilik Eğitimini tamamlayıp sertifika almaya hak kazandıktan sonra iş planımı hazırlayarak KOSGEB’e başvurumu yaptım. 2014 yılında Kuaförümü açarak faaliyetlerime başladım. Başta Ankara Sanayi Odası olmak üzere işletmemin açılmasına vesile olan herkese çok teşekkür ederim.
Hitit Tekstil – Cahit Köse
Adım Cahit Köse. 1953, Ankara-Kalecik doğumluyum. Gazi Üniversitesi (ADMMA) Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezunum. İlkokulu Demirlibahçe İlkokulu’nda, ortaokul ve liseyi TED Ankara Koleji’nde bitirdim. 1968-1971 yılları arasında yaz tatilinde turist rehberliği yaptım. 1971 yılının Ağustos ayından 1972 yılının Aralık ayına kadar Ziraat Bankası Kambiyo Servisi’nde çalıştım. Üniversite sınavından sonra Gazi Üniversitesi (ADMMA) Makine Mühendisliği Bölümü’nde eğitim görmeye başladım. Aynı anda Ankara Maltepe’de bulunan okulumuzun hemen yanında olan Otokoç Ford servisinde çalışmaya başladım. Üniversiteden mezun olduktan sonra Sanayi Bakanlığı’nın açmış olduğu sınavları kazanarak bu bakanlığa bağlı olan Temsan A.Ş.’de ve sonra Tümosan A.Ş.’de çalıştım. Askerlik görevimi Hava Kuvvetleri Komutanlığı Eskişehir İkmal Bakım Merkezi Jet Motor Revizyon Fabrikası’nda asteğmen mühendis olarak yaptım.
Türkiye’nin 1980’li yıllardaki siyasi durumu ve özellikle dönemin başbakanı ve cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın “Girişimci olun, imalatçı, üretici olun, ihracat yapın, bütün formaliteleri ve bürokrasiyi asgariye indiriyoruz.” açıklaması üzerine serbest çalışmaya başladım.
1982’den itibaren Belçika’ya lületaşı pipo, İngiltere’ye Ankara/Siteler imalatı sandalye, Amerika’ya el baskılı (taş baskı) sofra örtüsü ve yün şal, Kanada’ya el örme kalın kazak, hatta Alaska’ya buzdolabı ve Güney Afrika’ya fön makinesi ihracatı yaptım. Ancak kendi ürettiğim malın ihracatını yapmanın en doğrusu olduğunu öğrendim, çünkü yaptığım hiçbir ihracat bağlantısının devamı gelmedi.
Fiyat, kalite, gelişim, inovasyon, Ar-Ge ihracatın olmazsa olmazıdır. 1984 yılında New York 7th Avenue’da Brooke Shields’in bizim ürettiğimiz deri kilim çanta ile alışveriş yaparken çekilen fotoğrafının mecmualarda ve televizyonda yayınlanması üzerine Amerikan Trade Routes Inc. firması bize ulaştı. El dokuma halı-kilim, jakarlı dokuma ve diğer el yapımı ürünleri (nazar boncuğu, ahşap sandık, bakır eşya vs.) sürekli olarak 2010 yılına kadar aynı firmaya ihracat yaptık. Şu anda Türkiye’nin siyasi durumundan dolayı savunma sanayinde üretim yapmak ve katma değeri yüksek sanayi ürünlerini ihraç etmek en doğrusu olarak gözükmektedir. Yakın zamanda İvedik OSB’de kendi yerimizde üretime başlayacağız.
Anadolu’da şu deyimler söylenegelmiştir:
1) “İcat çıkarma.”
– Tavsiye ediyoruz. İcat çıkarın.
2) “Yine mi proje?”
– Tavsiye ediyoruz. Hep yeni proje yapın.
3) “Her işi yaparım abi.”
– Tavsiye ediyoruz. Her işi yapın.
4) “Bildiğin işi yap, dışına çıkma.”
– Yapa yapa öğrenirsin, o işin sahibi olursun.
5) “Al sat zengin ol, yap sat paranla rezil ol.”
– Alıp satan, malını satmak için her yola başvurur. Ancak malı olduğundan daha abartılı anlatır, reklam yapar, yalan onun ekmeğidir. Yalanı ortaya çıkınca, malı geri almamak için “ben böyle aldım, böyle satarım”, “Allah yapısı değil ya, kul yapısı”, “seninle mi yaşayacak”, “kaç para verdin ki”, “Türk malı, bu kadar olur” cevaplarını duyarsınız. Ancak son zamanda tüketici kanunları ve patent cezaları ile satıcılardan bu cevaplar azaldı.
Yapıp satan, yani üretici, yalan söyleyemez, abartamaz, çünkü bu onun sonu olur. İmalatçı dürüst olmak sorundadır. Bugün bu kanunlardan sonra “al-sat-kazan” değil, “yap-sat-kazan” prensibi daha doğrudur, zira ürettiğini ihraç etmek bizce en çok kazandırandır.
Devletimiz üretim yapıp satanlara, ihraç edenlere her türlü desteği vermektedir. Bizce bütün Türkiye “babayiğit”tir, “babayiğit”in alt yüklenicileri, üreticileri de babayiğittir.
Kesit İnşaat – Pınar ŞAHİN
Uzun suredir proje halinde olan firmamızın Ankara Sanayi Odası tarafından yapılan girişimcilik eğitiminden sonra kurulumu hızlanmış ve eğitimden yaklaşık 2.5 ay sonra 08.06.2017 tarihinde kurulmuştur.
Çok genç ve dinamik bir firma olan Kesit İnşaat, “tünel destekleme üniteleri” üreten bir firmadır. Faaliyet alanları otoyolları, karayolları, barajlar ve metro yollarıdır. Büyük bolumu devlet projeleridir. Su an için sözleşme dahilinde; biri Ilgaz -Kastamonu yolunda ve bir diğeri Kuzey Marmara Projesi dahilinde iki şantiyemiz mevcuttur. Mevcut personel sayemiz 12 kişi olup bu sayının yılbaşına kadar 19 olması planlanmaktadır. Yüksek istihdam sağlamak firma hedeflerimizden biridir.
Su ana kadar saatin alınan tüm makina ve ekipmanlar yerli üreticilerden alınmıştır. Bundan sonraki satın alımlardan yerli üretimler tercih sebebidir. Yerli sanayicilerimizle çalışmak firmamızın önemli prensiplerindendir.
Bizlerin öncelikle hedefi yapmış olduğumuz sözleşmelerdeki taahhütleri en iyi şekilde yerine getirmek. Kazan – kazan politikamız şirketimizin kazanması, takım arkadaşlarımızın kazanması ve devletimize kazanımlar sağlamak. Hayallerimizi gerçekleştirirken bize vermiş olduğu destekten dolay Ankara Sanayi Odası’na teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Eldemirlift Makine – Sevgi ELDEMİR
1978 Ankara doğumluyum, evli ve iki çocuk annesiyim. Adalet Meslek Yüksek Okulundan mezun oldum. 10 yıl bir hukuk bürosunda çalıştıktan sonra işten ayrıldım. 2018 yılında Ankara Sanayi Odası Uygulamalı Girişimcilik eğitimine katıldım. KOSGEB’in verdiği desteklerden faydalanamadım ancak bu eğitimler sayesinde ufkum açıldı. Kendi iş yerimi açmaya ve sanayi sektörüne girmeye karar verdim. İvedik OSB’de iş makineleri yedek parça üretimi, imalatı ve tamiratı üzerine bir firma kurduk. Aynı zamanda fason talaşlı imalat üzerine de çalışmaktayız. Eşimin tecrübesi ve çevresi, benimse kadın girişimci ruhum sayesinde sanayide müşteri portföyü oluşturarak ilerliyoruz.