Ankara Sanayi Odası’nın koordinatörlüğünde çalışmalarını sürdüren TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu 2016 yılı 1. Genel Kurul toplantısı Ankara Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleşti. - Ankara Sanayi Odası

1 Haziran 2016

Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serpil Polat ve çok sayıda kadın girişimci katıldı.

Toplantı da konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Yeni bir anayasa yapmanın tam vakti. Özgürce her şeyin tartışıldığı, toplumsal uzlaşının sağlandığı bir yapıya kavuşmak gerekiyor. Türkiye’nin başkanlık sistemini de tartışması lazım.” dedi.

Bakan Tüfenkci, Türkiye’nin yapısal reformlarını tamamlaması gerektiğini ifade ederek, bu noktada 65. Hükümet olarak yeni politikalar geliştireceklerine işaret etti. Reel sektöre yönelik desteklemelerin devam ettirilmesi gerektiğini söyleyen Tüfenkci, “Yeni girişimcileri, yeni fikirleri desteklememiz lazım. Bilgiyi çok iyi kullanarak üretmeliyiz. Ayrıca kadın girişimcilerin de önünü açmamız, sayılarını artırmamız gerekiyor. Bu ülkenin kadınlarına çok güveniyoruz. Hırslınız, biliyorum ki tuttuğunuzu koparırsınız.” şeklinde konuştu.

Kadınların yönettiği şirketlerin daha şeffaf olduğunu belirten Tüfenkci, “Bu şirketler daha kurallara bağlı, daha rekabetçi, girdikleri ihalelerde daha agresif oluyor. Kadınlar rekabetçi bir çalışma ortaya koyuyor. Bize düşen sizlerin önünü açmak.” değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, Türkiye’nin bir yandan çok çeşitli alanlarda yapısal reformları hayata geçirdiğini, diğer yandan da terörle mücadelenin sürdürüldüğünü dile getirdi.

– “Yeni anayasanın tam vakti”

Üretimde katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi gerektiğine işaret eden Tüfenkci, “Yeni pazarlar, yeni üretim teknolojilerini sağlamamız lazım. İnovasyona, Ar-Ge’ye daha çok önem vermemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Tüfenkci, Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Yeni bir anayasa yapmanın tam vakti… Özgürce her şeyin tartışıldığı, toplumsal uzlaşının sağlandığı bir yapıya kavuşmak gerekiyor. Türkiye’nin başkanlık sistemini de tartışması lazım. Türkiye’nin artık hızlanması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisinin işsizlik olduğu, bunun nedenlerinin başında ise mesleksizliğin geldiğini söyledi.

Türkiye’nin erkek egemen bir toplum haline geldiğini ifade eden Özdebir, kadın girişimcilerin artması yönünde ASO olarak her zaman büyük çaba gösterdiklerini bildirdi.

Kadınların iş gücüne katılım oranını artırmadan ekonominin yeterince büyüyemeyeceğini kaydeden Özdebir, “Bunu artırmadıkça Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması veya orta gelir tuzağından kurtulması zor görünüyor.” dedi.

Özdebir, ölçülebilmesi durumunda kadınların erkeklerden daha becerikli olduğunun görüleceğini belirterek, “Yüksek katma değerli üretimler beceriyle yapılabilir. Maalesef ülkemizde böyle bir beceri eksikliği var.” diye konuştu.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci de kadınların iş hayatında daha fazla yer alması gerektiğini, bu yöndeki politikaların geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kadın girişimcilerin karşılaştığı engellerin kaldırılması gerektiğini dile getiren Bezci, “Kadın girişimci sayısında dünyanın çok gerisindeyiz. Bu sayıyı artırmamız lazım. Kadınlar iş dünyasında güçlenirse ekonomik anlamda da güçleniriz. Daha hızlı gelişmek istiyorsak, kadınların iş gücüne katılımını artırmalıyız.” ifadesini kullandı.

TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serpil Polat da Ahilik teşkilatına işaret ederek, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta önemli bir yeri bulunduğunu kaydetti.​

Açılış konuşmalarından sonra gazeteci Emin Çapa ‘‘ Bir Çağ Sona Eriyor’’ konulu sunumunu gerçekleştirdi.

1 DSC_0039 DSC_0043
L1040326 L1040373 L1040378